Blog Samo jedan griz autora Darka Debića prava je mala riznica slatkih recepata – među njima smo našli i crème caramel.
Sastojci
- 7 jaja
- 120 g šećera
- 30 g vanilin šećera
- malo ribane korice limuna ili naranče
- 1 l mlijeka
Karamel
- 10 jušnih žlica šećera
Priprema
U loncu rastopiti šećer za karamel na laganoj vatri do zlatnožute boje, obložiti karamelom dno svakog kalupa za crème caramel i pustiti da se stisne. Oprezno raditi s karamelom, ako dođe u dodir s kožom dolazi do opekotina.
Jaja, šećer, vanilin šećer i sitno naribanu koricu naranče ili limuna mutiti pjenjačom dok smjesa ne postane jednolična. U smjesu s razmućenim jajima dodati mlijeko, promiješati, procijediti kroz fino cjedilo, uliti u kalupe obložene karamelom. Složiti kalupe u dublji lim za pečenje, napuniti lim vrućom vodom do 2/3 visine kalupa. Pecite u pećnici na 150 -160°C, 30 do 40 minuta (ovisi o veličini kalupa), odnosno sve dok krema ne postane želatinasta na dodir. Ohladite na sobnoj temperaturi, nakon toga u hladnjaku minimalno 2 do 3 sata.
Nožićem odvojite crème caramel od stijenke kalupa, okrenute kalup i servirajte na tanjur.
Fotografije: Samo jedan griz