Naša suradnica Alica Bjeli Duduković poslala nam je recept za crni tart s višnjama jer kako ona kaže: „bliži se sezona višanja, a sigurna sam da neki od vas još imaju i višanja od prošlog ljeta pa zašto ih ne iskoristiti u ovom moćnom desertu“.
Sastojci
Tijesto
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 100 g hladnog maslaca
- 150 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 ravne žlice kakao praha
- 1 bjelanjak
Krema
- 3 jaja
- 150 g tamne čokolade (ili 75 g tamne i 75 g mliječne čokolade)
- 85 g šećera
- 50 g maslaca
- 2 žlice likera od višnje
- 300 g očišćenih višanja
- 150 g pekmeza od višanja (ja stavljam slatko od višanja koje radim sama)
- 50 g glatkog brašna
- 2 ravne žlice kakao praha
Priprema
Tijesto
Od svih sastojaka (bjelanjak što vam ostane će vam trebati kasnije za premazivanje, dakle njega za sada izostavite) zamijesiti tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju te ga ostaviti u frižideru 45 minuta (može i duže). Za to vrijeme pripremiti kremu.
Krema
Prvo očistiti višnje (ako ih već nemate negdje očišćene – ili možete koristiti one iz kompota).
Jaja i šećer mutiti na pari dok se ne zgusnu (5 – 7 minuta) pa staviti da se ohlade. Zatim na pari otopiti čokoladu i maslac. Također ohladiti
Kad su obje smjese ohlađene, pomiješati ih da se dobije ujednačena masa te dodati liker od višnje. Zatim dodati brašno, kakao prah i očišćene višnje. Lagano umutiti u jednoliku smjesu.
Slaganje i pečenje
Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi (ja stavim na tijesto prozirnu foliju i tako ga razvaljam jer je tanko) i prebaciti u podmazan kalup veličine 24 ili 26cm (bit će tanji tart, ako je veći kalup). Ja tijesto utapkam prstima jer je stvarno tanko. Staviti u zagrijanu pećnicu na 190°C 8 minuta. Izvaditi i premazati bjelanjkom koji je vilicom lagano umućen (nije potreban sav bjelanjak – to se radi da krema ne uđe u tijesto kako bi ono ostalo prhko) i vratiti tijesto u pećnicu još 2 minute.
Smanjiti temperaturu na 170°C.
Tijesto premazati pekmezom od višanja pa na to staviti kremu i peći još dvadesetak minuta na 170°C.
Tijesto će biti prhko, a krema meka i sočna.
Najbolje servirati mlako uz kavu, a može i uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]