Naša novinarka Mirjana Bošković Smrekar dobro vam je poznata po svojim tekstovima u kojima vam otkriva zanimljivu povijest poznatih slastica, slatke tajne izrade uspješnih slastica, najnovije natječaje, najslađa događanja… Danas Mirjana s nama dijeli svoj prvi recept – onaj za ukusni i vizualno efektni crno-bijeli kuglof.
Sastojci
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 2 mala čepa ruma
- 300 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 2 žlice kakaa
I još
- šećer u prahu
Priprema
Prije samog početka izrade upaliti pećnicu na 180 °C te namastiti i pobrašniti kalup za kuglof.
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke električnom mješalicom umutiti u čvrsti snijeg postepeno dodajući 150 g šećera. U drugoj posudi električnom mješalicom pjenasto umutiti žumanjke s jednim vanilin šećerom te nastaviti miješati dodajući 2 dcl mlijeka, 1 dcl ulja te 2 čepa ruma da se sve dobro izmiješa.
Tekuću smjesu dodati bjelanjcima i dobro izmiješati, a zatim postepeno dodati 300 g prosijanog brašna te prašak za pecivo.
Smjesu podijeliti na dva dijela te u jedan dodati dvije žlice prosijanog kakaa.
Naizmjence u kalup lijevati svijetlu pa tamnu smjesu dok se obje na potroše. Kalup staviti u pećnicu i peći 25 minuta. Prije vađenja čačkalicom provjeriti je li kuglof pečen.
Prije posluživanja, po želji, kuglof posuti šećerom u prahu.
Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]