Slatki početak novog tjedna sa svojom crumble jabuka tortom osigurala nam je mlada Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla.
Sastojci
Biskviti
- 2 jaja
- 225 g šećera
- 210 g brašna
- 6 g praška za pecivo
- 5 g vanilin šećera
- 88 ml mlijeka
- 130 ml ulja
- prstohvat soli
- malo ruma
Buttercream
- 300 g bjelanjaka
- 570 g maslaca sobne temperature
- 250 g šećera
- 2 žličice vanilija ekstrakta
- prstohvat soli
I još
- 500 g jabuka
- žličica cimeta
Priprema
Očistiti i izribati oko pola kilograma jabuka. Kada ih izribate pritisnite ih kako bi se riješili dijela soka.
Pomiješati sve sastojke za tijesto, miksati dok ne dobijete glatku smjesu. Podijeliti smjesu na 2 dijela. Prvi dio rasporediti u 3 kalupa promjera 18cm obložena papirom za pečenje. Pecite prvi dio biskvita oko 10 minuta na 170 stupnjeva dok ne porumeni, rasporedite po njemu jabuke i prelijte ih drugim dijelom. Pecite još oko 30 minuta dok biskviti ne porumene. Pustite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi pa ih prebacite u hladnjak dok pripremite buttercream.
Za buttercream u manjoj posudi miješajte bjelanjke i šećer dok smjesa ne postigne temperaturu od 65 stupnjeva i šećer se ne otopi. Kada dođe na 65 stupnjeva, bjelanjke prebacite u kuhinjski asistent ili miješajte mikserom oko 10 minuta na jakoj brzini dok ne dobijete čvrst i sjajan meringue. U njega dodajte omekšali maslac polagano žlicu po žlicu, ako je maslac tvrd buttercream neće uspjeti. U početku smjesa će vam izgledati rijetko i možda grudvasto, ali daljnim miksanjem dobit ćete glatki buttercream. Na samom kraju dodajte i malo soli te vanilijin ekstrakt.
Složite tortu: biskvit, buttercream, biskvit, buttercream, biskvit. Premažite ju buttercreamom kako bi napravili crumble-coat. Stavite ju u hladnjak oko 30 minuta da se prvi sloj buttercreama stegne, a zatim ju još jednom premažite buttercreamom pa zagladite. Dekorirajte po želji. Ja sam koristila izmrvljene Digestive kekse i buttercream.
Fotografije: Sweet life by Karla
[print_link]