Marina Obradović je s nama podijelila recept za nesvakidašnji crumble od šljiva koji je ispekla u pivu.
Sastojci
Nadjev
- 1 kg šljiva
- 5 žlica smeđeg šećera
- 1 i ½ žlica oštrog brašna
- 2 dcl piva
Crumble
- 100 g oštrog brašna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice bijelog šećera
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice cimeta
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 1 šalica krupnih zobenih pahuljica
Priprema
Nadjev
Stavite grijati pećnicu na 190°C, a maslac stavite na sobnu temperaturu da omekša.
Šljive očistite, operite i stavite u posudu za pečenje tako da su sve polovice na dnu posude. Pospite šećerom i brašnom pa zalijte pivom. Pecite dok pivo ne ispari.
Crumble
Za to vrijeme pomiješajte brašno, smeđi i bijeli šećer, prašak za pecivo, cimet i sol. Zatim dodajte maslac narezan na kockice i drobeći vilicom grubo promiješajte sve sastojke. Dodajte zobene pahuljice i rukama ih povežite sa smjesom brašna, šećera i maslaca kako biste dobili zrnatu smjesu.
Dobivenu smjesu pospite preko pečenih šljiva tako da dobro pokrije sve šljive, a zatim vratite u pećnicu i pecite 30 minuta.
Posluživanje
Poslužite uz omiljeni sladoled i preostalo pivo.
Fotografije: Marina Obradović