Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup nas povremeno razveseli nekim novim slatkim receptom – ovaj put pripremila je fantastičnu crumble pitu od jabuka s umakom od vanilije.
Sastojci
(za pitu promjera 24 cm)
Prhko tijesto (podloga)
- 200 g brašna (glatkog pšeničnog ili pirovog – ako koristite pirovo brašno, to može biti bijelo pirovo ili integralno pirovo, a može i kombinacija)
- 50 g šećera u prahu
- 100 g hladnog maslaca
- 1 jaje (razmućeno)
Nadjev od jabuka
- 5 većih sočnih jabuka (možete koristiti jabuke po vašem izboru, slađe ili kiselije. Ja sam koristila jabuke koje su bile dosta slatke pa ih nisam puno šećerila)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žličice cimeta (ili količina po želji)
- 1 žlica gustina
- 2 žlice limunovog soka
- šećer: količina po želji – ovisi o tome koliko su jabuke slatke i koliko slatke kolače volite, ja sam u ovom receptu koristila samo jedan vanilin šećer jer su jabuke bile dosta slatke. Ako su vam jabuke kiselije, dodajte još cca 70 g šećera
Crumble s lješnjacima
- 80 g grubo mljevenih ili sitno narezanih prženih lješnjaka
- 70 g zobenih pahuljica
- 80 g brašna (opet možete koristiti bijelo glatko ili pirovo brašno, provjereno funkcionira u oba slučaja)
- 1-2 žličice cimeta (ili količina po želji)
- 2-3 žlice meda ili 75 g šećera
- 70 g maslaca
Umak od vanilije
- 1 – 2 žlice gustina
- 50 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 mahuna vanilije
Priprema
Prhko tijesto (podloga)
Pomiješajte brašno i šećer u prahu. Tomu dodajte na sitne kockice izrezan hladni maslac pa prstima zamijesite mrvičastu smjesu, tako da se maslac i brašno lijepo pomiješaju i da ne ostanu veliki komadi maslaca.
Mrvičastoj smjesi dodajte razmućeno jaje pa ga najprije umiješajte vilicom u tijesto, a zatim rukama zamijesite prhko tijesto. Tijesto ne treba mijesiti dugo već samo toliko da se sastojci sjedine.
Tijesto oblikujte u kuglu ili disk, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak na hlađenje najmanje sat vremena. Ovako pripremljeno prhko tijesto u hladnjaku može stajati i 2-3 dana ako kolač ne namjeravate peći odmah. Tako možete unaprijed pripremiti tijesto i olakšati si posao. U tom slučaju tijesto izvadite iz hladnjaka prije valjanja da malo opusti i omekša kako biste ga mogli razvaljati.
Nadjev od jabuka
Jabuke operite i očistite. Možete im oguliti koru ako želite, a i ne morate. Jabuke narežite na kockice otprilike jednake veličine.
U posudi pomiješajte narezane jabuke sa svim ostalim sastojcima i dobro izmiješajte. Možete ostaviti da malo odstoji da se svi sastojci prožmu kako biste dobili sočan nadjev.
Crumble s lješnjacima
Lješnjake ispržite na tavi dok se kožica ne počne odvajati. Kad se malo ohlade, odvojite kožicu od lješnjaka pa ih izrežite na sitno ili ugrubo sameljite.
Pomiješajte lješnjake, zobene pahuljice, brašno, cimet i šećer ili med.
Dodajte hladne kockice maslaca pa prstima napravite mrvičastu smjesu. Treba se sve povezati, no ne poput tijesta već treba ostati mrvičasto.
Umak od vanilije
Pomiješajte gustin i šećer i dodajte nekoliko žlica hladnog mlijeka. Smjesu dobro promiješajte da ne bude grudica.
U lončiću pomiješajte ostatak mlijeka i vrhnje za šlag. Mahunu vanilije rastvorite i sastružite ju u tu mješavinu.
Mlijeko, vrhnje i vaniliju zagrijte na laganoj vatri do vrenja, a zatim tome uz neprestano miješanje dodajte smjesu sa šećerom i gustinom. Kuhajte nekoliko minuta dok umak ne bude željene gustoće.
Umak od vanilije možete čuvati u staklenci u hladnjaku nekoliko dana. Ako se u hladnjaku zgusne, samo ga prije korištenja malo zagrijte.
Slaganje i pečenje pite
Prhko tijesto izvadite iz hladnjaka. Ako je u njemu stajalo dugo, pustite da se tijesto malo opusti na sobnoj temperaturi (no ne dopustite da se skroz otopi jer će se tada lijepiti prilikom valjanja).
Tijesto razvaljajte u krug (ja sam ovu pitu pekla u kalupu promjera 24 cm) pa ga stavite u kalup za pečenje.
Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka, a zatim i crumble.
Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta (ovisno o pećnici, možda ćete ju trebati peći koju minutu manje ili više pa pratite).
Dok se pita peče, pripremite umak od vanilije. Pitu možete poslužiti toplu ili hladnu, uz topli ili hladni umak od vanilije.
Fotografije: Strawberry soup