Hladniji dio godine gotovo je nezamisliv bez mirisa jabuke i cimeta. Znaju to i sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art koje su danas s nama podijelile svoj recept za crumble s cimetom i jabukama u čaši.
Sastojci
(za 4 čaše od ca. 300 ml)
Crumble s cimetom
- 110 g glatkog brašna
- 75 g maslaca
- 35 g šećera
- 1 čajna žlica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 1 čajna žlica naribane korice od limuna
- prstohvat soli
Krema od sira
- 150 g svježeg, kremastog sira
- 60 g meda (tekućeg)
- 1 vanilin šećer
- 1 velika žlica soka od limuna
- 1 čajna žlica naribane korice od limuna
- 150 ml slatkog vrhnja
Kompot od jabuka
- 650 g jabuka
- 100 ml soka od jabuka
- 35 g šećera
- 1 čajna žlica cimeta
- 1 štapić cimeta
- 1 klinčić
I još (za dekoraciju)
- maline
- listići mente
- šećer u prahu
Priprema
Crumble s cimetom
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti sat vremena u hladnjaku da miruje. Zagrijati pećnicu na 175°C. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i po njemu prstima izmrviti tijesto. Peći oko 15 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema od sira
Svježi sir pomiješati s medom, vanilin šećerom, sokom i koricom od limuna. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg i pažljivo umiješati u kremu od sira. Ostaviti u hladnjaku.
Kompot od jabuka
Jabuke oguliti i narezati na male komadiće. Staviti u jedan lonac, dodati sok, šećer, cimet, štapić cimeta i klinčić. Kuhati na srednjoj temperaturi kao za kompot. Izvaditi štapić cimeta i klinčić te ostaviti da se kompot potpuno ohladi.
Slaganje
Jednu trećinu čaše napuniti kompotom, slastičarskom vrećicom na kompot nanijeti kremu i na kraju prekriti crumbleom. Dekorirati malinama i listićima mente te posuti šećerom.
Fotografija: Feeding Art