Nakon dugo vremena novi nam recept stiže s bloga Strawberry soup autorice Tihane Lohinski koja nas danas sladi crumbleom s kruškama.
Sastojci
Voćni dio
- 5-6 krušaka srednje veličine
- 2 žlice gustina
- 1 žličica mljevenog kardamoma (umjesto kardamoma možete koristiti i cimet)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica meda (može i bez toga ako imate dovoljno slatke kruške)
Crumble
- 100 g lješnjaka (sjeckanih na krupnije, ne mljevenih)
- 80 g brašna (ja koristim pirovo brašno ili glatko pšenično)
- 100 g zobenih pahuljica
- 20 g mljevenog maka
- 75 g smeđeg šećera (može i bijeli šećer, no u ovoj kombinaciji je smeđi malo bolji jer daje karamelast okus)
- 115 g maslaca (sobne temperature)
I još
- sladoled (po želji)
Priprema
Voćni dio
Kruške operite. Po želji ih možete i oguliti. Narežite ih na kockice. Ne trebaju biti jako sitne, ali probajte da budu približno iste veličine kako bi se voće ravnomjerno ispeklo.
Pomiješajte komadiće kruške s ostalim sastojcima: gustin, kardamom, vanilija i med.
Crumble
Najprije tostirajte lješnjake – ispecite ih na tavi (bez ulja) kako bi se opna odvojila. Kad se malo ohlade, oljuštite ih i usitnite u sjeckalici ili ručno.
Pomiješajte brašno, zobene pahuljice, mak, šećer i lješnjake. Dodajte na sitno narezan maslac pa prstima napravite crumble – mrvičastu smjesu.
Slaganje
U vatrostalnu posudu stavite najprije voćnu smjesu, a zatim po njoj rasporedite crumble.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda.
Fotografije: Strawberry soup