Nastavljamo uživati u sezoni smokava s ovim receptom za crumble tart koji je s nama podijelila Alica Bjeli Duduković.
Tijesto
- 2 žumanjka
- 75 g šećera
- 125 g hladnog maslaca
- 175 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 pune žlice kakaa u prahu
- 50 g mljevenih oraha
Nadjev
- 300 g svježih smokava
- 75 g šećera
- 2 žlice ruma
- 1 ravna žlica smokvinog senfa *opcionalno
- 1 ravna žlica škrobnog brašna
Posip (crumble)
- 150 g brašna (možete pomiješati glatko i oštro)
- 100 g šećera
- 100 g maslaca sobne temperature
- 55 g mljevenih oraha
Priprema
Tijesto
Pjenasto umutiti žumanjke, šećer i maslac. Dodati sve suhe sastojke te rukom umijesiti tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju te ostaviti u frižideru oko 30 minuta da se hladi.
Nadjev
Smokve oprati, prerezati na pola te dodati ostale sastojke. Ubaciti sve u blender i pretvoriti u jednoličnu smjesu. Isto možete napraviti i štapnim mikserom. Ako nemate smokvin senf, slobodno izostavite, ali ja volim okusnu notu koju pruža i kako neutralizira specifičnu slatkoću smokve.
Posip
Mikserom dobro izraditi sastojke da dobijete mrvice.
Slaganje
Tijesto razviti na papiru koji ćete staviti u pekač za tart promjera 24 cm. Ne treba dodavati brašno, nego upotrijebiti foliju u kojoj je tijesto bilo umotano i preko nje valjati u krug.
Razvaljano tijesto prebaciti u pekač, staviti peći 5 minuta u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C. Izvaditi tijesto i premazati nadjevom. Zapeći 10 minuta. I zatim posuti posipom, bit će ga dosta pa ga treba ravnomjerno rasporediti te peći još 25 minuta.
Gotov tart izvaditi iz pećnice, ohladiti i poslužiti hladno.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]