Savršeni spoj ukusne kreme i višanja pravi je izbor za nadolazeći Uskrs.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml jogurta
- 50 ml mlijeka
- 170 g oštrog brašna
- ½ praška za pecivo
- očišćene višnje
Krema
- 300 g mascarpone
- 300 g vrhnja za šlag
- 60 g šećera
- 2 vanilin šećera
Preljev
- 250 ml soka od kompota
- 250 ml vode
- 2 crvena preljeva za torte
- 80 g šećera
Priprema
Biskvit
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom.
U jednoj posudi prosijte brašno i prašak za pecivo i ostavite to sa strane.
U posudi pjenasto izmiksajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte jogurt i mlijeko i sve dobro promiješajte.
Zatim, miješajući kuhačom, dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te sve miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Pripremljenu smjesu za biskvit stavite u kalup za torte promjera 26 cm koji ste prethodno poprskali uljem u spreju (ili obložili papirom za pečenje ili pak premazali maslacem i posuli brašnom).
Stavite tortu na 3 – 5 minuta u pećnicu, a zatim je izvadite i u još mekani biskvit utisnite višnje na način da popunite cijelu površinu.
Vratite biskvit u pećnicu i pecite još oko 15 – 20 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi dok pripremite kremu.
Krema
Vrhnje za šlag stavite na petnaestak minuta u zamrzivač.
Mascarpone izmiješajte, a zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Vrhnje za šlag izvadite iz zamrzivača i izmiješajte da dobijete čvrsti šlag. Izrađeni šlag polagano miješajući dodajte mascarponeu.
Slaganje
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje te oko njega stavite rastezljivi obruč za torte. Na biskvit izlijte kremu i poravnajte te stavite u hladnjak na nekoliko sati (najbolje preko noći).
Preljev
Crveni preljev za torte pripremite prema uputama na vrećici, a ostatak tekućine stavite na vatru da se ugrije. Kada uzavre dodajte izmiješanu smjesu crvenog preljeva za tortu, izmiješajte i vratite na tortu da ponovno provrije.
Ugasite vatru i ostavite preljev da se malo ohladi. Kad se počne zgušnjavati, prelijte ga preko ohlađene torte i ostavite da se dobro ohladi, a zatim tortu vratite u hladnjak do serviranja.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]