S Instagram profila sweet_saltyworld autorice Kristine Nekić danas nam dolazi recept za jednostavni kolač – čudo od jednog jaja.
Sastojci
Biskvit
- 130 g glatkog pšeničnog brašna TIP 550
- 1 prašak za pecivo
- 150 g kristal šećera
- 80 g mljevenih oraha
- 2 dcl mlijeka
- 1 jaje
- 50 ml ulja
Krema
- 700 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 1 vanilin šećer
- 7 žlica šećera
- 150 g margarina ili maslaca sobne temperature
Glazura
- 150 g čokolade za kuhanje
- 4,5 žlice ulja
Priprema
Biskvit
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo te dodajte ostale sastojke. Sve sjedinite mikserom.
Smjesu ulijte u lim za pečenje koji se prethodno nauljili i pobrašnili, dimenzija 25 x 35 cm i pecite na 180°C / cca 30 minuta. Pečeni biskvit ohladite.
Krema
U dublju zdjelu ulijte 400 ml i stavite za peć kuhati, a preostalih 300 ml ulijte u posebnu posudu u koju još dodajte 2 praška za puding te kristal i vanilin šećer. Sve sjednite s pjenjačom.
Kada mlijeko zavri dodajte pomiješane sastojke u mlijeko. Miješajte s pjenjačom dok se krema ne zgusne. Gotovu kremu ohladite te u ohlađenu dodajte 150 g margarina ili maslaca i sve zajedno sjedinite.
Kremu rasporedite preko ohlađenog biskvita te pripremite glazuru.
Glazura
U zdjelu dodajte 150 g čokolade za kuhanje i 4,5 žlice ulja. Stavite na peć da se sve zajedno otopi. Kratko ohladite te prelijte preko kreme.
Napomena: Možete i samo preko kreme naribati 150 g čokolade.
Ostavite kolač u hladnjaku da se stisne, najbolje preko noći.
Fotografija: Kristina Nekić