Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes s nama danas dijeli recept za ukusnu čupavu limun pitu koja će vam zasladiti i osvježiti ljetne dane.
Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
Za prhko tijesto
- 100 g maslaca (ili margarina)
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 250 g mekog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo (6 g)
Za kremu od limuna
- 300 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer (ili običan)
- korica i sok 1 limuna (50 ml)
- 2 jaja
- 1 puding od vanilije
- 25 g maslaca
Priprema
Za prhko tijesto stavite u posudu omekšali maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer i sol pa vilicom dobro izmiješajte. Dodajte jedno jaje, promiješajte još jednom da se sjedini pa dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve izmiješajte vilicom u mrvičastu smjesu.
Potom rukom zamijesite fino glatko tijesto koje se ne lijepi. Nožem odsijecite otprilike 1/3 tijesta, formirajte disk i omotajte prozirnom folijom pa stavite u zamrzivač da se smrzne kako bi se lakše ribalo. To će biti gornji sloj pite.
Drugi veći dio tijesta također formirajte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na nekih 30 minuta, taman dok pripremate kremu.
Za kremu od limuna u lonac stavite mlijeko, dodajte šećer i burbon vanilin šećer, kao i ribanu koricu dobro opranog limuna pa stavite na srednju vatru da se zagrijava.
U drugoj posudici pjenjačom sjedinite iscijeđeni sok od limuna (oko 50 ml) i cijela jaja. Dodajte i puding i izmiješajte da se razradi tako da ne bude grudica.
U proključalo mlijeko ulijte puding u tankom mlazu, sve vreme miješajući pjenjačom. Vratite lonac na srednju vatru i kuhajte nekoliko minuta uz miješanje dok se ne zgusne. Odmah u vruće ubacite maslac i izmiješajte pjenjačom da se rastopi. Kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite sa strane.
Izvadite iz hladnjaka veći dio tijesta. Pobrašnite radnu površinu pa valjkom razvaljajte tijesto na krug za kalup promjera 20 cm, plus 4 do 5 cm za rubove kalupa.
Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove premažite s malo maslaca. Uz pomoć valjka pažljivo prebacite tijesto u kalup, a okolo podignite tijesto u visinu. Tijesto svugdje izbockajte vilicom. Savjet: ako vam se dogodi da vam tijesto pukne prilikom prenošenja u kalup, bez brige, samo ga prstima složite, utapkajte i namjestite unutar kalupa.
Na tijesto stavite toplu kremu od limuna. Izvadite iz zamrzivača manji dio tijesta pa naribajte odozgo. Ako vam je ostalo viška tijesta oko rubova kalupa koje nije pokriveno kremom samo ga preklopite preko kreme.
Pitu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva, oko 40-45 minuta do zlatno žute boje. Ohladite ju na sobnoj temperaturi, a potom stavite u hladnjak na najmanje nekoliko sati ili preko noći. Potom pospite šećerom u prahu i sijecite na komade.
Fotografija: Mystic Cakes