Nakon dužeg vremena evo nam opet recept naše suradnice Blanke Ban koja je ovaj put s nama podijelila recept za čupavu pitu s jabukama.
Sastojci
Tijesto
- 300 g brašna (pola glatko, pola oštro)
- 150 g margarina
- 150 g šećera
- 1 vrećica praška za pecivo
- 3 žutanjka
- 3 velike žlice kiselog vrhnja
Fila
- 4 jabuke manje do srednje veličine
- 200 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 3 bjelanjka
- malo ruma po želji
Za posluživanje
- šećer u prahu
Priprema
Tijesto
Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i miksajte dok se sve ne poveže. Smjesu izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i malo promijesite. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i zamotajte u prozirnu foliju. Jednu polovicu stavite u zamrzivač da se zaledi, a drugu polovicu u hladnjak da se odmori. Jedna polovica tijesta bi u hladnjaku trebala stajati oko 2 sata dok se ne zaledi.
Fila
Naribajte 4 jabuke i sameljite orahe. Bjelanjke izmutite u čvrsti snijeg, a zatim malo po malo dodajte šećer. Smjesi dodajte orahe i sve promješajte drvenom kuhačom, a zatim dodajte i naribane jabuke koje ste prethodno ocijedili od viška soka. Po želji u smjesu dodajte 1-2 žlice ruma.
Razvaljajte polovicu tijesta koja je odmarala u hladnjaku te ju stavite u pobrašnjeni lim za pečenje. Na tijesto premažite filu. Drugu polovicu tijesta koja se smrznula u hladnjaku ravnomjerno naribajte preko file.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Pečenu pitu ohladite.
Po želji za posluživanje pospite šećerom u prahu.
Fotografija: Blanka Ban
[print_link]