Prave jesenske dane uljepšat će ova čupava pita s makom čiji recept potpisuje Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.
Sastojci
Tijesto
- 200 g brašna
- 50 g šećera u prahu
- ½ vrećice praška za pecivo (6 g)
- prstohvat soli
- 100 g masnoće (ja sam koristila 50 g maslaca + 50 g svinjske masti, no možete koristiti samo svinjsku mast ili samo maslac)
- 1 žumanjak
- 1 žlica kiselog vrhnja
Nadjev
- 1 bjelanjak
- 7 žlica mlijeka
- 2 žlice ruma
- 150 g mljevenog maka
- 50 g šećera ili 2-3 žlice meda
- naribana korica od pola limuna (pazite da imate provjereni limun jer nije dobro koristiti koricu prskanih limuna)
I još
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto
Pomiješati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
Dodati hladan maslac i svinjsku mast (ili samo jedno, ovisi što koristite). Neka masnoća bude hladna i narezana na kockice ili sitne komadiće. Prstima sve dobro pomiješati i utisnuti masnoću, a zatim dodati žumanjak i kiselo vrhnje. Možete miješati i mikserom, no ne predugo već samo toliko da se sastojci sjedine.
Zatim rukama oblikujte kuglu, podijelite ju na dva jednaka dijela i svaki zamotajte u prozirnu foliju. Jedan dio stavite u hladnjak na hlađenje, a drugi u zamrzivač na oko sat vremena.
Nadjev
Bjelanjak mikserom izradite u čvrst snijeg.
Mlijeko s rumom zagrijte u lončiću pa prelijte preko maka pomiješanog sa šećerom.
Dodajte i koricu limuna i dobro promiješajte, a onda umiješajte i snijeg od bjelanjka.
Pečenje
Tijesto iz hladnjaka razvaljajte tako da odgovara na donji dio kalupa u kojem ćete peći kolač. Vilicom ga nekoliko puta izbodite, a onda na njega ravnomjerno rasporedite nadjev od maka.
Na nadjev od maka krupnim ribežom naribajte drugi dio tijesta koji ste držali u zamrzivaču upravo zato da biste ga mogli naribati.
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 minuta.
Potpuno ohlađen kolač posipite šećerom u prahu, narežite i poslužite.
Fotografije: Strawberry soup