Sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art donose nam poznatu slasticu Dunavski valovi u malo drugačijem izdanju – kao cupcakese.
Sastojci
(za 12 komada)
Krema
- 500 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 2 velike žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca (sobne temperature
Tijesto za cupcakese
- 150 g mekog maslaca
- 125 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja (M)
- 210 g glatkog brašna
- 2 male žlice praška za pecivo
- 1 velika žlica kakaa
- 2 velike žlice mlijeka
- 1 tegla višanja u kompotu (ja sam stavljala 4 višnje u cupcakese i 12 komada ostavila za dekoraciju)
Čokoladna glazura
- 70 ml slatkog vrhnja
- 70 g tamne čokolade
Priprema
Krema
Prokuhati 440 ml mlijeka. Puding, 2 velike žlice šećera, vanilin šećer i 60 ml mlijeka sjediniti u glatku smjesu, uliti u kuhajuće mlijeko i oko 1 minute kuhati. Izliti u jednu zdjelicu i odmah prekriti prijanjajućom folijom da se ne stvori korica. Ostaviti najmanje 2 sata da se hladi.
Kremasto izmiksati 200 g maslaca. Umiješati puding tako da ga dodajete žlicom kako bi se dobro sjedinio s maslacem.
Tijesto za cupcakese
Kremasto izmiksati 150 g maslaca, šećer i vanilin šećer. Umiješati jedno po jedno jaje. Brašno i prašak za pecivo pomiješati i prosijati. Umiješati u tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati kakao i 2 velike žlice mlijeka.
Višnje staviti u cjediljku da se ocijede od tekućine. U lim za muffine poslagati papirnate košarice te raspodijeliti prvo svijetlo, a potom i tamno tijesto . Raspodijeliti višnje po tijestu i lagano ih utisnuti u tijesto (12 komada višanja ostaviti sa strane za dekoraciju). U prethodno zagrijanoj pećnici peći oko 20 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade.
Čokoladna glazura
Slatko vrhnje prokuhati, skloniti sa izvora topline i uz stalno mješanje otopiti čokoladu. Ostaviti da se malo ohladi.
Slaganje
Kremu puniti u slastičarsku vrećicu s velikim nastavkom u obliku zvijezde i na svaki cupcakes špricati dio kreme. Glazuru raspodijeliti po puding kremi i na vrhu ukrasiti jednom višnjom.
Fotografija: Feeding Art