Bliži se Dan žena pa mi, kao prijedlog za proslavu tog dana, donosimo recept za cupcakese dekorirane ganacheom u obliku ruže čija je autorica Tamara s bloga What’s for dessert.
Sastojci
Cupcakesi
- 160 g brašna
- 1 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 1 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 115 ml ulja
- 115 ml mlaćenice (umjesto mlaćenice iskoristiti sljedeći recept: u 115 ml mlijeka dodajte 1/2 žličice bijelog octa ili limunovog soka i pustite da odstoji 5 minuta prije upotrebe)
Dekoracija
- 300 g tamne čokolade narezane na komadiće
- 300 ml slatkog vrhnja
Priprema
Cupcakesi
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U većoj posudi miksajte jaja 20 sekundi. Dodajte šećer i nastavite miksati otprilike 30 sekundi na srednjoj brzini. Dodajte ekstrakt vanilije i ulje pa kratko miksajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte pola mješavine s brašnom. Zatim dodajte pola mlijeka, pa ostatak brašna i ostatak mlijeka. Miksajte tek toliko da se sastojci povežu.
U kalup za muffine stavite papirnate košarice. U svaku stavite po dvije žlice smjese. Pecite 12 – 14 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Cupcakese izvadite iz kalupa nakon 2-3 minute pa pustite da se ohlade na rešetki. Kada se ohlade, možete ih dekorirati. Pečeni i nedekorirani cupcakesi se mogu i zamrznuti, a odmrzavajte ih na sobnoj temperaturi.
Na vama je da odaberete hoćete li ćete puniti cupcakese ili ne. Ako ćete koristiti gustu kremu, onda u sredini pažljivo izdubite rupu u koju ćete staviti kremu. Ako koristite rjeđu kreme, možete ju uštrcati uz pomoć slastičarske vrećice i okruglog nastavka. Za ovu prigodu sam cupcakese ispekla večer prije, a drugo jutro sam ih punila i dekorirala. Za punjenje i dekoraciju sam koristila ganache kremu, koju također možete napraviti večer prije (ako ćete raditi drugo jutro) ili ukoliko sve radite isti dan, najprije napravite kremu pa zatim cupcakes. Za ruže sam koristila Wiltonov nastavak za dekoriranje broj 124.
Dekoracija
Zagrijte slatko vrhnje do točke vrenja. Prelijte po čokoladi i pustite par minuta pa krenite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider da se dodatno stisne kako biste mogli dekorirati cupcakese. Ako se krema previše stisne, pustite ju kratko vrijeme na sobnoj temperaturi.
Fotografije: What’s for dessert
[print_link]