Pahuljasti biskvit od jabuke i cimeta, s nježnom kremom od vanilije, punjen karamel umakom – postoji li kombinacija više jesenska od ove? Tako nam svoj novi recept za cupcakese od jabuke i karamele opisuje Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.
Sastojci
Cupcakes
- 2 jaja (L)
- 200 g pirea od jabuka (applesauce)
- 180 g brašna
- 120 g bijelog šećera
- 60 g svijetlog muscovado šećera
- 60 g maslaca sobne temperature
- 50 g ulja
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 1 žličica cimeta
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- 1/8 žličice klinčića
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Pire od jabuka
- 3-4 granny smith jabuke
- 3 žlice šećera
- ½ žličice cimeta
- sok pola limuna
- 150 g vode
Karamel umak
- 150 g šećera
- 40 g vode
- 120 g mliječnog vrhnja za šlag
- prstohvat soli
Krema od vanilije
- 30 g brašna
- 250 g mlijeka
- 150 g šećera
- ¼ žličice soli
- 225 g maslaca
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema
Pire od jabuka
Ogulite i nasjeckajte jabuke pa ih stavite u lonac s vodom, šećerom, cimetom i limunovim sokom. Kuhajte oko 15 minuta dok ne omekšaju pa usitnite koristeći štapni mikser. Stavite pire u čistu teglicu i ohladite. Možete ga čuvati u frižideru tjedan dana. Za brže rješenje može se koristiti i kupovni.
Cupcakesi
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C, odnosno 175°C ukoliko koristite pećnicu s dva grijača. Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese/muffine.
U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, cimet, muškatni oraščić i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, pire od jabuka i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije.
Napunite papirnate košarice do ¾ visine te pecite u zagrijanoj pećnici između 20-22 minute.
Kad su gotovi ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.
Karamel umak
U loncu s debelim dnom pomiješajte šećer i vodu tako da sav šećer bude pokriven vodom. Na srednje jakoj vatri stavite zagrijavati dok ne dobijete jantarno zlatnu boju. Nikako nemojte miješati jer riskirate kristaliziranje šećera.
Dok se šećer karamelizira, zagrijte vrhnje za šlag skoro do vrenja. Nakon što šećer dostigne željenu boju, ulijte vrhnje za šlag i promiješajte. Pazite, stvorit će se puno mjehurića i vruće pare zbog razlike u temperaturi. Promiješajte dok se ne sjedini i vratite na vatru još dvije minute. Na kraju možete i ne morate dodati prstohvat soli.
Spremite u staklenku i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon korištenja čuvajte u hladnjaku, ako bude pregust samo ga malo zagrijte na pari ili u mikrovalnoj.
Krema od vanilije
Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja jer će se inače stisnuti u frižideru.
Ukrašavanje
Ohlađenim cupcakesima napravite rupu u sredini pa ih zatim napunite karamel umakom.
Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom (ja sam koristila s Wilton 1M) pa ukrasite svaki cupcake.
Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u hladnjaku, pola sata prije konzumiranja ih izvadite na sobnu temperaturu.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles
[print_link]