Muffini i cupcakesi razlikuju se po načinu izrade, ali i ukrašavanja.
Male slastice identične oblikom, cupcakesi i muffini, osvojile su svijet slastičarstva. U šarenim košaricama mogu se kriti raznorazni okusi, no kako raspoznati radi li se o cupcakeu ili o muffinu? Mi imamo odgovor!
Iako se niti cupcakesi niti muffini ne mogu spraviti bez brašna, jaja, šećera i mlijeka, prva razlika između ove dvije slastice je tijesto. U tijestu za muffine pšenično se brašno može zamijeniti drugim vrstama brašna, poput integralnog. Masnoća koja se upotrebljava za izradu muffina najčešće je tekuća, u našim krajevima je to suncokretovo ulje. U tijesto se može se dodati i sušeno voće, orašasti plodovi ili komadići čokolade. Tijesto se kratko muti kako bi mu tekstura ostala relativno čvrsta. Ovakav način pripreme rezultira gušćim tijestom.
Tijesto za cupcakese nježno je i svileno, a dobiva se dugim miksanjem maslaca i šećera. Masnoća koja se upotrebljava pri pripremi najčešće je maslac, a tijesto nema druge dodatke. Dok nije neobično spraviti slani muffin, cupcake nikada neće biti u slanoj varijanti. Cupcake nije cupcake bez raskošne kreme na vrhu, dok je muffin dovoljno posuti šećerom u prahu ili preliti šećernim sirupom.
Kako im samo ime govori, cupcakesi su u svojoj srži torte dovoljno male da stanu u čašu. Spravljaju se jednako kao i torte, samo u manjoj formi. Struktura muffina je sličnija brzom kruhu, a mogućnost slanih kombinacija ih svakako razlikuje od njihovih malih rođaka cupcakesa.
Fotografije: Pixabay