Ovi osvježavajući cupcakesi imaju laganu kremu u kojoj se tek blago osjeti kiselost limuna pa će oduševiti sve koji ih probaju.
Sastojci
(za 12 velikih i 24 mala cupcakesa)
Krema
- sok od 2 limuna (55 ml)
- korica 2 limuna
- 170 g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 g maslaca sobne temperature
- 0,5 l vrhnja za šlag
- gustin (po potrebi)
Cupcakesi
- 115 g maslaca sobne temperature
- 200 g kristal šećera
- 2 jaja
- 1 ½ žličice arome vanilije
- 190 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- malo soli
- 120 ml mlijeka
- cca 40 ml soka od limuna
- korica ½ limuna
Priprema
Krema
U lonac stavite izribanu koricu limuna i iscijeđeni sok te dodajte šećer i vanilin šećer pa stavite na paru (na laganu vatru) dok se šećer ne otopi.
Cijela jaja istucite samo malo da se zapjene, a maslac izrežite na kockice.
Kada se šećer otopio, polagano ulijte jaja u lonac pa stalno miješajući, kuhajte na pari, na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Kada dobijete smjesu gustu kao puding, ugasite vatru te držeći još uvijek posudu na pari, dodajte maslac i miješajte dok se maslac sasvim ne otopi.
Ukoliko se krema ne želi stisnuti, dodajte joj malo gustina (mi smo dodali oko žlice) i nastavite miješati dok se ne zgusne, a zatim potpuno ohladite prije dodavanja vrhnja za šlag.
Gotovu kremu prebacite u staklenu posudu koju ste prethodno smočili vrućom vodom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite nekoliko sati da se ohladi.
U popuno ohlađeni lemon curd polagano, ručno miješajući dodajte vrhnje za šlag koje ste mikserom izmiješali u čvrsti šlag (nakon što je vrhnje bilo 15 minuta u zamrzivaču).
Dobivenu kremu ostavite u hladnjaku nekoliko sati (najbolje preko noći).
Cupcakesi
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s upaljenim ventilatorom.
U posudu stavite maslac i šećer pa mikserom miješajte dok ne dobijete lijepu, pjenastu teksturu. Zatim dodajte jaja i aromu vanilije te miješajte dok se sve ne sjedini.
U jednoj posudi prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te malo po malo dodajte suhe sastojke u prethodno dobivenu smjesu. U to dodajte mlijeko, te sok i koricu limuna i miješajte dok se sve ne poveže (ali nemojte pretjerati s miješanjem).
U kalupe za muffine stavite košarice za muffine i napunite otprilike 2/3 kalupa te stavite u pećnicu na 18-22 minute (za manje cupcakese provjerite nakon cca 12-14 minuta). Dužina pečenja ovisit će o jačini vaše pećnice.
Čačkalicom provjerite jesu li cupcakesi gotovi, a zatim iz izvadite iz pećnice i iz kalupa te ih ostavite da se potpuno ohlade.
Slaganje
Potpuno ohlađenu kremu stavite u slastičarsku vreću s otvorom po izboru te ukrasite svoje velike i male cupcakese.
Napomena
Kao recept za cupcakese (samo biskvit) i ideja za ukrašavanje poslužio nam je recept koji smo pronašli na blogu Sally’s baking addiction.
Mi u kremu nismo umiješali cijelo vrhnje za šlag – imali smo 2-3 žlice koje su nam ostale (nismo htjeli pretjerati da nam se ne izgubi okus limuna).
Krema je izuzetno lagana i nježna te se prilikom nanošenja brzo topi – mi smo nakon stavljanja kreme u slastičarsku špricu, istu stavili na nekoliko minuta u zamrzivač pa je tek onda nanosili na cupcakes.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]