Zadnjih tjedana našu redakciju redovito ispunjavaju mirisi naranče, a fine, domaće naranče koje su nam stigle iz Kaštela iskoristili smo za divne cupcakese čija će vas krema osvojiti.
Sastojci
Cupcakesi
-
- 120 g maslaca
-
- 130 g kristal šećera
-
- 3 jaja
-
- 1 ½ žličice arome vanilije
-
- korica od naranče
-
- malo narančinog soka
-
- 200 g glatkog brašna
-
- 1 ½ praška za pecivo
-
- prstohvat soli
- 60 ml mlijeka
Krema
-
- 3 žumanjka
-
- 150 ml soka od naranče
-
- 150 g kristal šećera
-
- 3 žlice glatkog brašna
-
- malo korice od naranče
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
Cupcakesi
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Šećer zajedno s koricom naranče stavite u multipraktik ili blender te miksajte na najvećoj brzini dok ne dobijete homogenu smjesu. Prebacite smjesu u posudu te joj dodajte maslac i mikserom miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. U ovu smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak te dobro izmiješajte, a zatim dodajte i aromu vanilije te malo narančinog soka.
U posebnoj posudi prosijte brašno, prašak za pecivo i sol pa postepeno dodajući, umiješajte i to u smjesu. Zatim dodajte i mlijeko.
U posebnoj posudi izmiješajte snijeg od bjelanjaka pa ga polako, ručno miješajući pjenjačom dodajte smjesi. Dobivenu, homogenu smjesu rasporedite u kalup za muffine u koje ste stavili košaricu za muffin (ili pak u silikonski kalup za muffin bez košarice) te pecite u zagrijanoj pećnici između 15-20 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). Provjerite jesu li cupcakesi gotovi koristeći čačkalicu.
Gotove cupcakese izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade te ih izvadite iz kalupa.
Krema od naranče
U jednoj posudi miješajte žumanjka sa šećerom dok ne postane svjetla smjesa, a zatim joj dodajte prosijano brašno i ponovno izmiješajte. U ovu smjesu dodajte sok od naranče koji ste prethodno procijedili te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Sve prebacite u lončić, dodajte koru od naranče i stavite na laganu vatru te miješajući kuhajte dok se krema ne zgusti.
Skuhanu kremu maknite s vatre, prebacite u staklenu posudu, prekrijte je prozirnom folijom (stavljajući foliju izravno na kremu kako se ne bi stvorila korica) te je, nakon što se ohladi na sobnu temperaturu, stavite na dva sata u hladnjak ili na pola sata u zamrzivač.
Vrhnje za kuhanje stavite na petnaest minuta u zamrzivač, a zatim ga izradite u čvrsti šlag i polagano dodajte ohlađenoj kremi od naranče.
Izrađenu kremu stavite u slastičarsku špricu s otvorom po želji i dekorirajte svoje cupcakese. Do posluživanje cupcakese čuvajte u hladnjaku.
Napomena
Od ove smjese, mi smo dobili 10 velikih cupcakesa.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]