Recept za damen kapric, starinsku slasticu jednostavnih sastojaka i brze pripreme, a božanstvenog okusa donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sastojci
Tijesto
- 120 g margarina
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 6 žumanjaka
- ribana korica 1/2 limuna
- 150 g oštrog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Za premaz
- 250 g marmelade od marelica (oko 10 punih žlica)
Za šaum pjenu
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 150 g šećera u prahu
- 1 žlica limunovog soka
Priprema
Tijesto
Margarin sobne temperature pjenasto izmiksajte mikserom sa šećerom, vanilin šećerom i soli. Dodajte jedan po jedan žumanjak i miksajte dalje do pjenaste lagane smjese. Dodajte koricu limuna i brašno s praškom za pecivo pa još jednom sjedinite mikserom na najmanjoj brzini u glatko i mekano tiesto.
Uzmite kalup za pečenje dimenzija 32 × 22 cm, obložite ga papirom za pečenje pa pomoću špatule rasporedite smjesu za tijesto. Razvucite smjesu svugdje ravnomjerno, poravnajte i stavite u zagrijanu pećnicu, na 180 stupnjeva da se zapeče do pola, oko 10 minuta.
U međuvremenu pripremite šaum pjenu.
Šaum pjena
U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte mikserom snijeg od bjelanjaka. Kad se formirala čvrsta pjena, počnite postepeno dodavati šećer u prahu u nekoliko navrata i nastavite miksati dok ne dobijete glatku i sjajnu pjenu. Na kraju dodajte limunov sok.
Nastavak izrade
Izvadite iz pećnice polupečeno tijesto koje je tek počelo dobivati rumenu boju. Pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.
Na tijesto nanesite marmeladu, svugdje ravnomjerno. Na sloj marmelade nanesite šaum pjenu, stavljajući žlicu po žlicu i najprije svugdje ravnomjerno rasporedite, a na kraju žlicom formirajte čupavi izgled.
Kolač vratite u pećnicu smanjenu na 150 stupnjeva da se dopeče do kraja i malo osuši, još oko 20 – 25 minuta. Pjena treba dobiti svijetlo smeđu boju.
Neka se kolač ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga izrežite na kocke oštrim nožem koji prije svakog reza smočite pod mlazom vode kako se ne bi lijepio za pjenu.
Fotografija: MysticCakes