Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka danas s nama dijeli recept za odlične keksiće – sconese u kojima se odlično spajaju arome vanilije, borovnica i maslaca.
Sastojci
Sconesi
- 250 g glatkog brašna
- 110 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- ½ praška za pecivo
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žličica vanilija paste
- korica od pola limete ili limuna
- 110 ml hladnog vrhnja za šlag
- 2 žlice borovnica (ako su smrznute, uvaljajte ih u malo gustina prije dodavanja)
Glazura od vanilije
- 120 g šećera u prahu
- ½ mahune vanilije
- 50 ml hladnog mlijeka
- sok od pola limete (po želji)
Priprema
Sconesi
Za početak pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
U posudu za miksanje dodajte brašno i maslac te prašak za pecivo pa miksajte na srednjoj brzini dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
Dodajte šećer, sol, vanilija pastu i koricu limete pa postepeno dodajte vrhnje za šlag, konstantno miksajući.
Smjesa je gotova kad se odvoji od posude nakon 1-2 minute miksanja!
Na pobrašnjenu podlogu rukama malo raširite tijesto pa dodajte borovnice i pažljivo ih umijesite u tijesto.
Tijesto rukama oblikujte u pravokutnih debljine 1,5 do 2cm pa izrežite trokutiće – sconese.
Tijesto prvo po dužini prepolovite, zatim rezačem ili nožem krenete od donjeg lijevog vrha dijagonalno prema gore do kraja tijesta. Veličinu sconesa napravite po želji.
Pecite 15-20 minuta. Moraju dobiti lijepu zlatnu boju gore pa svakako pogledajte nakon 15 minuta. Ako je potrebno, produljite i do 25 minuta dok ne dobijete zlatnu boju.
Glazura od vanilije
U posudu stavite šećer u prahu. Dodajte mu sjemenke iz pola mahune vanilije i mlijeko. Promiješajte. Po želji dodajte limunov ili limetin sok.
Prohlađene sconese umačite u glazuru i poslužite.
Fotografije: Slavonka