Današnji kolač stiže nam s bloga Samo jedan griz autora Darka Debića – pripremite i vi financierse.
Sastojci
(za 20 komada ili 24 mini muffina)
- 150 g maslaca
- 100 g oguljenih mljevenih badema
- 150 g šećera u prahu
- 50 g glatkog brašna
- 1 vanilin šećer
- malo tonke
- 5 bjelanjaka
Priprema
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Maslac otopiti na srednje jakoj vatri i miješati dok ne promijeni boju i počne mirisati na lješnjake. Procijediti i ostaviti na sobnoj temperaturi, mora se malo ohladiti. Pomiješati sve suhe namirnice, dodati bjelanjke i promiješati. Usipati smeđi maslac i miješati dok smjesa ne postane glatka. Pola sata ostaviti smjesu u hladnjaku.
Kalupe namazati s malo maslaca, puniti ih smjesom uz pomoć žličice. Peći na 180° C 12 do 15 minuta ovisno o kalupima odnosno dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Test čačkalicom je uvijek dobrodošao, čačkalicu ubosti u sredinu i ako izađe čista kolačići su gotovi.
Izvaditi iz pećnice i tek nakon 5 minuta vaditi iz kalupa.
Fotografija: Samo jedan griz