Marija Herjavić Jerkić danas s nama dijeli recept za prhki kolač s nadjevom od sira koji morate isprobati.
Sastojci
Tijesto
- 300 g oštrog brašna
- 100 g šećera
- 150 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 2 žumanjka
- 50 ml mlijeka
- 1 žlica kiselog vrhnja
- malo soli
- korica neprskanog limuna
Nadjev
- 500 g svježeg sira
- sok jednog limuna
- 3 bjelanjka
- 1 žumanjak
- 120 g šećera
- malo praška za pecivo
I još
- šećer u prahu za posip
Priprema
Tijesto
Promiješati sve suhe sastojke, dodati ostale i izraditi kompaktno tijesto. Bitno je da su svi sastojci sto hladniji.
Podijeliti tijesto u dva jednaka dijela, zamotati prozirnom folijom, i pustiti da malo odmori na hladnom.
Nadjev
Pjenasto umutiti žumanjak i pola šećera. Dodati sir i također pjenasto izraditi u glatku smjesu. Dodati sok limuna, prašak za pecivo, promiješati i na kraju lagano špatulom umiješati tučene bjelanjke s ostatkom šećera.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati svaki komad tijesta na veličinu kalupa za pečenje.
Jedan dio pažljivo prebaciti na masnim papirom obložen kalup, malo izbost vilicom, rasporediti nadjev i preko svega staviti drugi dio tijesta. Lagano lagano utisnuti i peći na 180°C 30 – 40 minuta.
Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.
Napomena
Pomoć za izradu tijesta može biti blender.
Ovo je mjera za običan kalup za torte.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić