Naša suradnica Lidija Osmak s bloga Gurmanka donosi nam recept uz koji ćete zaboraviti da je utorak – pripremite ovu raskošnu čokoladnu tortu i uživajte u vikendu usred tjedna.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Biskvit (x 3)
- 130 g čokolade
- 130 g maslaca
- 3 cijela jaja
- 50 g šećera
- 47 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Preljev
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice Nutella
Krema
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g bijele čokolade
Priprema
Biskvit (3 komada)
Svaki biskvit je potrebno raditi posebno.
Ukupnu količinu čokolade i maslaca za sva tri biskvita (390 g čokolade + 390 g maslaca) otopite na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi te podijelite na 3 dijela.
Bjelanjke izradite mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Žumanjke i šećer miksajte dok ne posvijetle te smjesi dodajte 1/3 otopljene čokolade i maslaca.
Promiješajte i dodajte brašno s praškom za pecivo te na kraju lagano rukom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu za biskvit izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite nekih 20 minuta na 180°C (ovisno o jačini vaše pećnice).
Na ovaj način napravite 3 biskvita i ostavite da se ohlade.
Preljev
Mlijeku dodajte Nutellu i miješajte na laganoj vatri dok se ne otopi te smjesu isto podijelite na tri dijela.
Krema
Pomiješajte slatko vrhnje sa čokoladama i miješajte na srednjoj vatri dok se čokolada ne otopi i ne dobijete glatku smjesu.
Slaganje
Kalup za torte s vanjske strane obložite aluminijskom folijom da kasnije prilikom slaganja torte ne bi došlo do curenja kreme.
Na dno kalupa stavite biskvit te ga prelijte s 1/3 preljeva, pa preko svega prelijte 1/3 kreme. Sada stavite tortu u zamrzivač nekih 20 minuta da se krema malo stisne te ponovite cijeli postupak (biskvit, preljev, krema…) i ponovo stavite u zamrzivač.
Kada završite treći sloj tortu ostavite u hladnjaku preko noći da se stisne i ukrasite je prema želji.
Ja sam napravila glazuru od 120 g čokolade i 150 ml slatkog vrhnja koje sam otopila i prelila preko ohlađene torte.
Fotografija: Gumanka