Današnji je dan pun slatkih običaja – osim karnevala koji podrazumijeva pripremu brojnih slastica, danas se obilježava i Dan palačinka, slastice koja ima zanimljivu povijest.
Povijest seže u I. stoljeće
Jelo najsličnije današnjoj palačinki poznato pod nazivom Alita Dolcia, izradili su Rimljani u I. stoljeću poslije Krista, a za izradu su koristili mlijeko, brašno, jaja i začine. Palačinke su sladili medom, a prodavali su ih još vruće na gradskim ulicama na štandovima, nalik današnjima na kojima se prodaju palačinke.
Tradicija vezana za Dan palačinki
U Australiji, Velikoj Britaniji i Irskoj Dan palačinka obilježava se na pokladni utorak. Kod njih je običaj da se ostava isprazni od šećera, masnoća i jaja kako bi se izbjegla eventualna iskušenja u korizmi te taj dan izrađuju velike količine palačinki.
Palačinke i želje
Francuzi često zažele želju dok okreću palačinke, držeći pritom kovanicu u drugoj ruci.
Prvi zapisani recept
Prvi recept za palačinke pojavio se u Engleskoj kuharici, u XV. stoljeću.
Palačinka od 3 tone
Najveća palačinka na svijetu izrađena je 1994., u Rochdaleu, u Manchesteru, imala je promjer 15 metara, težila je 3 tone te sadržavala ukupno 2 milijuna kalorija.
Prva mješavina za palačinke
Prva gotova mješavina za palačinke pod nazivom Aunt Jemima, na tržištu se pojavila 1889., u Missouriu.
Fotografije: Pexels