Mramorni banana kruh privući će vas i izgledom i okusom, a recept za ovu slasticu pronašli smo na blogu Cellulite Factory kod naše suradnice Kristine Štrige.
Sastojci
(za kalup dužine 25 cm)
- 120 g oštrog brašna
- 80 g glatkog, pirovog ili raženog brašna
- prstohvat soli
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 1 žlica kakaa
- 2 žlice kipuće vode
- 3 zrele banane (oko 350 g očišćenih)
- 100 g maslaca (otopljenog)
- 50 g kiselog vrhnja
- 100 g smeđeg šećera
- 3 manja jaja ili 2 velika
I još (za posluživanje)
- 300 g skyr jogurta
- 1 žlica meda
- bobičasto voće
Priprema
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Kalup za kruh dužine 25 cm obložite papirom za pečenje. Sjedinite obje vrste brašna, sol i prašak za pecivo. Prelijte kakao kipućom vodom i dobro promiješajte kako bi se sve grudice rastopile. Ostavite sa strane.
U veliku zdjelu ubacite očišćene banane i zdrobite ih vilicom dok se ne pretvore u pire. U redu je ako vam ostane nekoliko manjih komadića banana, no izbjegavajte one veće. Dodajte otopljen maslac, vrhnje i šećer te promiješajte pjenjačom. Na kraju dodajte jaja i dobro sjedinite pjenjačom. Smjesa vam treba biti kompaktna i sastojci se ne smiju zasebno vidjeti.
Dodajte prosijanu mješavinu suhih sastojaka te nježno i lagano sjedinite silikonskom špatulom. Podijelite smjesu na dva dijela, te u jedan dio ulijte mješavinu kakaa i vode i promiješajte.
U pripremljen kalup naizmjenično žlicom stavljajte svjetlu i tamnu smjesu dok sve ne potrošite. Na kraju štapićem za ražnjić lagano prođite smjesom kako bi dobili mramorni uzorak.
Pecite mramorni banana kruh oko 50 minuta, odnosno dok vam čačkalica ne izađe čista.
Pečeni kruh ostavite da se hladi 5 minuta u kalupu, zatim ga istresite na rešetku i ostavite da se hladi 1 sat.
U zdjelici sjedinite skyr jogurt i med te rasporedite po kolaču. Dekorirajte bobičastim voćem i poslužite.
Fotografije: Cellulite Factory