Naš najmlađi autor recepata, osmogodišnji Pave Bošković, za danas je pripremio keksiće koji osvajaju sjajnom kombinacijom lješnjaka i bijele čokolade.
Sastojci
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- malo arome vanilije
- 2 jaja
- 50 ml mlijeka
- ½ praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g prženih lješnjaka
- 200 g glatkog brašna
- 100 g bijele čokolade
Priprema
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Na pari otopite maslac pa ga prebacite u drugu posudu i ostavite sa strane da se prohladi.
Na tavi prepržite lješnjake, a zatim ih na tanjuru ostavite da se ohlade. Ohlađene lješnjake u blenderu usitnite na željenu veličinu.
Dok se maslac topi, izrežite čokoladu na krupne komade.
Ohlađenom maslacu dodajte šećer pa mikserom miješajte dok ne dobijete lijepo povezanu smjesu. U nju dodajte jaja i malo arome vanilije te mlijeko. Sve dobro promiješajte mikserom pa dodajte sol i prašak za pecivo te ponovno miksajte. U dobivenu smjesu dodajte prepržene i samljevene bademe, a zatim postepeno dodajte brašno. Na kraju u smjesu ubacite i narezanu čokoladu te ručno miješajte dok se svi sastojci ne spoje.
Žlicom za sladoled vadite željenu količinu smjese te slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pazite da između keksića ostavite dovoljno prostora jer će se oni u pečenju proširiti.
Pecite u ugrijanoj pećnici oko 15 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). Keksići će vam prilikom vađenja iz pećnice biti još malo meki, ali će stanjem na zraku postati tvrđi. Možete ih servirati tople ili pričekati da se potpuno ohlade.
Napomena
Ukoliko vam smjesa bude previše mekana za oblikovanje keksića, možete je ostaviti na sat – dva u hladnjaku.
Fotografije: Kate Bošković