Na našem je portalu u rubrici Život sa slasticama nedavno gostovala Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe, koja je tom prilikom s nama podijelila više recepata. Prvi u nizu je ovaj danski puding.
Sastojci
Za puding
- 120 g riže okruglog zrna
- 7-8 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 50 g šećera
- 100 g oguljenih samljevenih badema
- 2,5 dl vrhnja za šlag
- 50 g rezanih badema
Za preljev
- 400 g višanja ili šumskog voća
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica oštrog brašna
- 1 dl vode
Za ukrašavanje
- Rezani oguljeni bademi
Priprema
Puding
Na laganoj vatri kuhati rižu u mlijeku uz povremeno miješanje. Mlijeko dodavati postupno, šalicu po šalicu. Pred kraj kuhanja dodati šećer i
vanilin šećer.
Skuhanu rižu ohladiti. Umutiti mikserom 2,5 dl slatkog vrhnja.
Ohlađenu rižu, samljevene bademe i tučeno vrhnje sjediniti. Servirati u zdjelice i preliti hladnim voćnim preljevom. Ukrasiti rezanim
bademima.
Preljev od voća
Voće sa šećerom, brašnom i vodom kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Ohladiti.
Puding poslužiti rashlađen.
Kako oguliti bademe?
Bademe prokuhati u vodi, ocijediti i odmah s vrućih badema skidati ljusku. Sušiti ih na zraku 3 dana ili 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 120 °C.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]