S bloga Samo jedan griz autora Darka Debića stiže nam recept za ekmek kadaif kojeg je on sam isprobao na Cipru i koji ga je oduševio.
Sastojci
(za lim za pečenje dimenzija 25 x 25 cm)
Sirup
- 200 g šećera
- 200 g vode
- 3 kriške limuna
- 1 štapić cimeta
Tijesto
- 250 g kadaif tijesta
- 50 g maslaca otopljenog
Krema
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 600 g punomasnog mlijeka
- 40 g škrobnog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g maslaca
- 2 žlice likera po želji
- prstohvat mastike u prahu po želji
Šlag
- 250 ml hladnog slatkog vrhnja
- 10 g šećera u prahu
- ½ žličice ekstrakta vanilije
I još (za dekoraciju)
- 80 g pistacija nasjeckanih
- cimet u prahu
Priprema
Sirup
Dodajte sve sastojke za sirup u manji lonac i zakuhajte. Kuhajte sirup 3 minute, dok se malo ne zgusne i maknite sa štednjaka. Ostavite sirup sa strane neka se ohladi.
Tijesto
Zagrijte pećnicu na 170°C. Tijesto narežite na komadiće, dodajte maslac i malo raširite niti ako su spojene zajedno, kako bi postalo rahlo. Premažite maslacem dno posude za pečenje i rasporedite tijesto tako da formirate podlogu za ekmek kadaif. Pecite u zagrijanoj pećnici 30-45 minuta, ovisno o pećnici, dok ne porumene i ne dobiju lijepu boju. Izvadite tijesto iz pećnice i zalijte hladnim sirupom. Ostavite na sobnoj temperaturi neka se ohladi.
Krema
U zdjelu dodajte žumanjke s pola šećera i pjenjačom miješajte dok ne postane pjenasto. Dodajte pola decilitra mlijeka i škrob, miješajte dok se škrob ne otopi.
Ostatak mlijeka ulijte u lonac te dodajte šećer i ekstrakt vanilije. Stavite posudu na vatru i zakuhajte. Čim mlijeko zakuha, maknite ga s vatre i uz miješanje postupno dodajte 1/3 mlijeka u smjesu od jaja. Lonac s preostalim mlijekom ponovno stavite na štednjak i smanjite vatru na srednju. Dodajte smjesu jaja u lonac s preostalim mlijekom. Neprekidno mutite dok se smjesa ne zgusne i postane glatka i kremasta. Moraju se vidjeti mjehurići, tako znamo da je dovoljna temperatura kuhanja. Maknite sa štednjaka, dodajte maslac i promiješajte. Kremu izlijte u posudu za miksanje, prekrijte plastičnom folijom (plastična folija treba dodirivati kremu, da se ne napravi korica) i ostavite da se ohladi. U hladnu kremu dodajte dvije žlice likera po želji i mastiku u prahu te miksajte dvije tri minute. Prelijte na podlogu od kadaifa.
Šlag
Stavite hladno vrhnje u zdjelu miksera, dodajte šećer u prahu i vaniliju. Miksajte na velikoj brzini dok ne dobijete mekani šlag. Prelijte ekmek šlagom i poravnajte.
Dekoracija
Pospite nasjeckanim pistacijama i prstohvatom cimeta.
Ekmek kadaif držite u hladnjaku i poslužite ohlađen.
Napomena
Ekmek kadaif se može kombinirati s voćem, bobičasto bi bilo odlično.
Isto tako se treba poigrati sa začinima u sirupu (kardamom, cimet, limun, vodica cvijeta naranče/ruže) i kremi (tonka, vanilija, mastika, mahleb, razni likeri).
Fotografije: Samo jedan griz