Portal nam je ispunjen brojnim receptima za krafne, ali danas donosimo jedan drugačiji – onaj za veganske krafne, koji s nama dijeli Darko Debić s bloga Samo jedan griz.
Sastojci
- 250 ml biljnog mlijeka
- 60 ml biljne masnoće (vegan block ili ulja)
- 400 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac (7g)
- 30 g vanilin šećera ili nekog drugog šećera
- malo soli
- ribana korica jednog malog limuna
- 2 g praška za pecivo
- 3 jušne žlice ruma
I još
- biljna masnoća za prženje
Priprema
Mlijeko i masnoću zagrijati, treba biti mlako na dodir, oko 30°C.
U zdjelu staviti brašno, suhi kvasac, šećer, sol, koricu limuna, prašak za pecivo i kuhačom dobro promiješati. U suhe sastojke se može dodati na vrh noža kurkume (zbog boje), sjemenke mahune vanilije (ako se ne koristi vanili šećer), tonka, ribana korica naranče (ako se ne koristi limun). U sredini zdjele sa suhim sastojcima napraviti udubinu, dodati rum i mlako biljno mlijeko s masnoćom. Miješati kuhačom, sve se mora spojiti u jednoličnu masu. Kratko (2 – 3 minute) „mijesiti“ kuhačom, tijesto je mekano. Pokriti zdjelu i držati na toplom. Nakon 15 minuta rastezati i preklapati tijesto*. Rastezanje i preklapanje ponoviti još dva puta u intervalima od 15 minuta. Pustiti tijesto u pokrivenoj zdjeli da udvostruči volumen. Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, ne mijesiti nego samo lagano pobrašniti tijesto odozgo i nježno razvaljati na debljinu oko 2,5 centimetra. Rezati tijesto kalupom promjera 7 – 8 cm, svaku krafnu stavljati na nauljen komadić papira za pečenje i u dublji pleh, pokriti ih kako se ne bi osušile. Staviti na toplo mjesto da narastu. Od ostatka tijesta oblikovati kuglice težine 60 g, također svaku staviti na komadić nauljenog papira za pečenje i pokriti. Staviti na toplo mjesto da narastu. Od ove količine sam dobio 8 izrezanih krafni i 3 kuglice.
Ulje zagrijati i stavljati krafne, gornju stranu u ulje, poklopiti poklopcem. Nakon 2 minute otklopiti, okrenuti krafne i peći još 2 minute. Vaditi krafne kuhinjski papir.
*rastezanje i preklapanje tijesta – ruku navlažiti vodom, podvući s jedne strane pod tijesto i s ruba povlačiti prema gore (razvlačiti) i preklapati prema sredini. Tako razvlačiti i preklapati četiri puta, sa svih strana tijesta. Kod pripreme sourdough kruha ovo se zove stretch and fold, ima puno videa na internetu, dovoljno je u tražilicu upisati stretch and fold video.
Alternativa tehnici preklapanja je da se tijesto na početku duže mijesi, dok ne postane glatko, oko 10 minuta. Držati ga u pokrivenoj zdjeli, kad se udvostruči premijesiti i ponovno pustiti da se volumen tijesta udvostruči. Tada oblikovati krafne.
Napomena
Tijesto se može zamijesiti dan ranije i čuvati u hladnjaku.
Fotografije: Samo jedan griz