Ukoliko na vašem blagdanskom stolu želite dašak Italije, recept za ove sicilijanske keksiće, koji s nama dijeli Ana Raguž s bloga Tirkizna, je baš za vas.
Sastojci
Tijesto
- 230 g rižinog brašna (može i običnog)
- 70 g gustina
- 40 g kakao praha
- pola praška za pecivo
- 70 g šećera
- 40 g otopljenog maslaca
- malo cimeta i klinčića
- 2 žličice marmelade od naranče
- 200 ml mlijeka
Za premaz
- krema od pistacija
Glazura
- 150 g bijele čokolade
- žličica ulja
- 2 žličice kreme od pistacija
- sjeckani pistaciji
Priprema
Pomiješajte brašno, gustin, kakao, prašak za pecivo, šećer, otopljeni maslac, klinčiće i cimet, marmeladu, dodajte mlijeko i sve lijepo sjedinite. Veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto vadite žlicom za sladoled, napravite kuglice i redajte ih u lim s razmakom.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite kekse 12 minuta. Ohladite. Ohlađene kekse premažite po vrhu obilno kremom od pistacija. Stavite ih na jedan tanjur i spremite u hladnjak dok ne spremite glazuru (krema se mora stvrdnuti).
Na pari rastopite bijelu čokoladu s uljem. Dodajte kremu od pistacija i sve povežite. Ohladite na sobnoj temperaturi (neka bude malo mlako). Izvadite hladne kekse iz hladnjaka i umočite vrh (samo dno neka vam ne bude umočeno) u rastopljenu čokoladu.
Prebacite na rešetku da se ocijedi od viška čokolade i da se stisne. Pospite sjeckanim pistacijama. Uživajte.
Fotografija: Tirkizna