Za pripremu ovog deserta u čaši po receptu Lidije Osmak s bloga Gurmanka treba malo više vremena, ali sigurni smo da će vam se trud isplatiti.
Sastojci
Biskvit
- 160 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 jaja
- 160 g otopljenog maslaca
- prstohvat soli
- ½ vrećice praška za pecivo
- 170 g brašna
Krema
- 500 ml mlijeka
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 100 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
I još
- svježe jagode
- 200 ml slatkog vrhnja
- jagode, menta, čokolada (po želji, za dekoraciju)
Priprema
Biskvit
Mikserom dobro izradite šećer, vanilin šećere i cijela jaja te dobivenoj smjesi dodajte otopljeni maslac.
Prstohvat soli, prašak i brašno na kraju lagano umiješajte rukom.
Biskvit izlijte na najveći lim obložen pek papirom i pecite na 200°C dok ne dobije lijepu boju te ga ohladite.
Krema
Stavite kuhati 400 ml mlijeka. Mikserom izradite žumanjke i šećer te im dodajte brašno i 100 ml mlijeka.
Smjesu dobro promiješajte i u nju prvo ulijte vrelo mlijeko te sve skupa ponovo vratite na vatru i kuhajte dok se ne zgusti.
Kremu malo ohladite i u nju umiksajte maslac, a na samom kraju joj dodajte lagano rukom snijeg od bjelanjaka koji ste prethodno izradili.
Slaganje
Slatko vrhnje će vam trebati za ukrašavanje deserta tako da ga izradite mikserom u šlag, a jagode samo operite i narežite.
Na dno čaše istisnite malo šlaga te na njega stavite kružić biskvita koji ste izrezali prema veličini čaše u kojoj radite vaš desert.
Uz rub čaše rasporedite narezane jagode te čašu ispunite kremom od vanilije.
Na kremu opet stavite kružić biskvita kojeg prekrijte šlagom i poravnajte rubove deserta.
Možete ga ukrasiti jagodama, mentom, čokoladom… prema vlastitoj želji!
Desert dobro ohladite prije serviranja!
Fotografija: Gurmanka