Slatkiši su se od davnina koristili kako bi se zasladili na kraju obroka, a od ondašnjih jednostavnih ušećerenih voćki do današnjih izdanja deserata svašta se promijenilo.
Pojam desert označava zadnje jelo u nizu kojim se završava obrok, a obuhvaća različite kekse, biskvite, kolače, slatka peciva, pite, pudinge, kreme, sladolede, sorbete i slatke juhe.
Naziv desert potječe od francuske riječi desservir što znači počistiti stol. Slatkišima su se hranili bogovi u Mezopotamiji, Indiji i drugim drevnim zemljama.
Sušeno voće i med preteče su današnjih slastica, no širenje šećerne trske bilo je neophodno za razvoj današnjeg deserta.
Danas je izbor slastica za kraj obroka neograničen. Od običnih keksića preko suhih kolačića, do sladoleda i krema u čaši te raznovrsnih, ukusnih torti.
Osim dostupnosti namirnica napredovala je i tehnologija te je danas ukusne slastice moguće napraviti u vrlo kratkom vremenskom roku. I dok su se u prošlosti deserti izrađivali u posebnim prigodama, danas se ljudi gotovo svakodnevno slade nakon obroka. Stoga je vrijeme da zasučete rukave, i izradite svoj današnji desert.
Fotografije: Pixabay