Sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art danas nam donose savršen recept za slatko rashlađivanje – desert u čaši u kojem su borovnice našle svoje mjesto između moussea i panna cotte.
Sastojci
(za 8 čaša ca. 350 ml)
Mousse
- 250 g borovnica
- 125 g bijele čokolade
- 1 jaje (M)
- 1 žumanjak (M)
- 1 velika žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 velika žlica soka od limuna
- 2 listića želatine
- 200 ml slatkog vrhnja
Žele
- 4 listića želatine
- 300 ml soka od borovnice
Panna cotta
- 150 ml mlijeka
- ½ mahune vanilije
- 3 listića želatine
- 300 ml slatkog vrhnja
- 35 g šećera
- 150 ml slatkog vrhnja
Dekoracija
- 250 g borovnica
- 1 bjelanjak
- 2-3 velike žlice šećera
Priprema
Mousse
Borovnice oprati i pirirati.
Za mousse, bijelu čokoladu otopiti na pari ili mikrovalnoj, ostaviti po strani. Jaje, žumanjak i šećer kremasto izmutiti na pari, skloniti s izvora topline i umiješati otopljenu čokoladu. Umiješati pire od borovnica sa sokom od limuna u masu od jaja i bijele čokolade.
Dva listića želatine natopiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Želatinu otopiti na pari, dodati 2-3 žlice tučenog slatkog vrhnja i dobro sjediniti te sve zajedno umiješati u ostatak vrhnja. Pjenjačom sjediniti slatko vrhnje s prethodnom masom te mousse kremu raspodijeliti po čašama. Ostaviti da se hladi i želira najmanje 2-3 sata.
Žele
Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Ugrijati sok od borovnica i u njemu otopiti ocijeđenu želatinu. Ostaviti da se potpuno ohladi i pažljivo raspodijeliti po već želiranom moussu u čašama. Ponovo ostaviti da se hladi i želira ca. 3 sata.
Panna cotta
Mlijeko i uzduž prerezanu mahunu vanilije prokuhati i miješajući lagano kuhati oko 3-4 minute. Izvaditi mahunu vanilije te natopljenu želatinu unutra otopiti. Drugu polovicu slatkog vrhnja izmiksati (ne prečvrsto) i kad se kuhana krema ohladi ispod 30°C, pažljivo pjenjačom umiješati. Panna cottu raspodijeliti po čašama na prethodne dvije kreme i ostaviti u hladnjaku ca. 3 sata da želira.
Dekoracija
Borovnice oprati i posušiti. Većom četkicom premazati ih bjelanjkom i uvaljati u šećer. Raspodijeliti po čašama.
Fotografija: Feeding Art