Zahvaljujući danskom astronautu Andreasu Mogensenu, u Međunarodnoj svemirskoj postaji od sada će se sladiti čokoladnim mousseom na misijama.
Andreas Mogensen, danski astonaut na svojem je Instagram profilu objavio: „Napravio sam čokoladni mousse za svoje članove posade! Ispalo je ukusno i bilo je veliki hit.” U obajvi je kroz šalu dodao: „Sada samo moram smisliti izgovor zašto mogu kuhati za svoje članove posade u svemiru, ali ne i za svoju ženu kod kuće.“
Čokoladni mousse bio je test eksperimenta Europske svemirske agencije (ESA) i Francuske svemirske agencije (CNES) pod nazivom Food Processor kako bi se vidjelo kakva se hrana može pripremati u svemiru.
Trenutno se sva hrana na ISS-u priprema na zemlji te unaprijed pakira za unos u letjelicu tako da atronauti samo moraju rehidrirati ili podgrijati hranu pa nema puno prostora za tretiranje njihovih okusnih pupoljaka. ISS kuhinja ima mikrovalnu pećnicu, konvekcijsku pećnicu i hladnjak, no nije opremljena za pripremu gurmanskih jela.
Unatoč tomu čokoladni mousse prirodan je izbor budući da ESA-ino istraživanje mikrogravitacije istražuje mousseve od 1980-ih. Naime, tekućina teče prema dolje na Zemlji, a pjene se raskidaju gravitacijom koja povlači mjehuriće što znači da je pjene lakše proučavati u bestežinskom stanju jer su mjehurići ravnomjerno raspoređeni umjesto da veći mjehurići lebde na vrhu.
Prema ESA-i, njezino istraživanje Naprednog sustava za svemirsku hranu (Food Processor) ima za cilj testirati prototip opreme s jednim specifičnim receptom koji koristi osnovne funkcije kuhanja kao što su tučenje bjelanjaka i miješanje proizvoda, stoga bi buduće verzije Food Processora mogle moći vagati, miješati, mijesiti, zagrijavati, sušiti, kuhati, bojati i rehidrirati sastojke, a sve s ciljem da astronauti uživaju u kulinarstvu kao kod kuće.
Izvor: metro.co.uk
Fotografija: Instagram profil Andreasa Mogensena