Poznata hrvatska dizajnerica Anamarija Asanović ispričala nam je na kojem je kolaču diplomirala te koja je slastica veže za djetinjstvo.
Anamariju Asanović hrvatska javnost zna oduvijek. I dok su je u djetinjstvu svi poznavali kao kći legendarnog hrvatskog nogometaša Aljoše Asanovića, danas je poznata kao uspješna modna dizajnerica.
Nakon školovanja u Milanu i poslovnih angažmana u inozemstvu, vratila se u rodni Split gdje je s partnerom Marinom Siriščevićem dobila kći Zorku. Danas uz majčinske obveze i dizajniranje odjeće, radi i kao predavačica u školi modnog dizajna.
Na početku našeg razgovora Anamarija nam je otkrila kako u zadnje vrijeme sve više želi naučiti raditi kolače pa zapravo može reći i da ih voli raditi, a najviše voli raditi one kolače koje može stilizirati, ukrašavati ili oblikovati rukama jer joj to, kako ona kaže, dobro leži.
Kad je u pitanju najuspješniji kolač koji je dosad napravila, ponosno ističe kako je to cheesecake: „Definitivno smatram da sam usavršila napraviti tj. čak i ‘diplomirala’ na cheesecakeu.“
Za obiteljske proslave vežu je mađarice, dok joj je najdraža slastica iz djetinjstva paradižot. „Jako je zanimljiva činjenica da svatko ima svoju verziju paradižota iz djetinjstva i ničiji nije ni približno sličan i baš svi vole jedino verziju svoje bake“, kaže nam Anamarija.
I iako je inače veća ljubiteljica suhih nego kremastih kolača, koje je zavoljela tek u zadnje vrijeme, njezine dvije najdraže slastice ipak ostaju već navedeni paradižot i cheesecakea.
Premda baš i nema neku posebnu anegdotu koja je veže za slastice, kaže da zanimljiva priča nastane svaki put kada, uz svoj pretrpani raspored, odlučit napraviti kolač pa opušteno zaboravi staviti neki sastojak samo zato što želi što prije završiti. Također, kaže i da ima čudan način jedenja torte – prvo jede rub torte pa onda sredinu, ali naglašava da to ne znači da ide prvo od užeg dijela k širem nego obrnuto.
I na kraju smo je pitali je li počela raditi kolače sa svojom curicom Zorkom. Nisam još, kažem nam Anamarija, jer je Zorka još mala. Doduše, jednom su imale pokušaj miješanja tijesta, ali toga brašna je bilo posvuda pa čak i u hladnjaku. „Naravno, čim malo naraste zajedno ćemo raditi kolače. Veselim se tomu“, poručila nam je za kraj Anamarija.
Fotografija: Anamarija Asanović