Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes danas s nama dijeli recept za dizanu pitu s višnjama koju možete pripremiti i s drugim sezonskim voćem po izboru.
Sastojci
Tijesto
- 50 g otopljenog margarina
- 2 jaja
- 6 žlica (60 g) šećera
- 1 vanilin šećer
- 350 ml mlijeka
- 1/2 kocke (25 g) svježeg kvasca
- 2 žlice ruma (po želji)
- 500 g oštrog brašna
I još
- 500-600 g višanja
- 3-4 žlice šećera za posipanje odozgo
- šećer u prahu
Priprema
Margarin otopite u lončiću pa ulijte u veću plastičnu posudu. Dodajte jaja, 5 žlica šećera i vanilin šećer pa kuhačom dobro izmiješajte.
Mlijeko podgrijte (u istom lončiću od margarina) da bude toplo, ali ne vrelo! Ubacite kvasac i jednu žlicu šećera, izmiješajte da se kvasac lijepo otopi, pa dodajte i 4-5 žlica brašna od ukupno 500 g, kako bi se kvasac brže digao. Ostavite desetak minuta.
Dignuti kvasac ulijte u posudu, dodajte rum (ukoliko želite), pa dodajte prvo polovinu brašna, dobro izmiješajte, a potom i ostatak brašna i sve lijepo sjedinite kuhačom.
Trebate dobiti glatko, skroz mekano i rijetko tijesto. Ako vam se učini previše rijetkim, nemojte dodavati još brašna! Tako treba biti.
Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto udvostruči, nekih 20-30 minuta.
Za to vrijeme uzmite lim za pečenje dimenzija 35 × 25 cm i obložite ga pek papirom.
Ako koristite višnje iz zamrzivača, odledite ih i ocijedite od soka. Možete naravno koristiti i svježe višnje.
Kada se tijesto udvostručilo, izlijte ga pomoću kuhače u lim, lijepo poravnajte pa nabacajte odozgo ocijeđene višnje. Blago ih utisnite prstima u tijesto. Pospite preko kristal šećerom pa ostavite tako u limu još nekih 10-15 minuta, da tijesto još malo naraste.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva pa pecite kolač 25 minuta, odnosno dok lijepo ne porumeni.
Gotov kolač sijecite na kocke i po želji pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Mystic cakes