Omiljenu dječju slasticu možete pripremiti i u svom domu i to po receptu naše suradnice Kristine Nekić s Instagram profila sweet_saltyworld.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 6 žlica kristal šećera
- 6 žlica hladne vode
- 6 žlica glatkog pšeničnog brašna
- ½ praška za pecivo
- 2 žlice kakaa
Krema
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica mljevene želatine
Čokoladna glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 75 g margarina ili maslaca
- 2 žlice ulja
Čokoladna glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 75 g margarina ili maslaca
- 2 žlice ulja
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom. Potom dodajte vodu i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Bjelanjke izradite u čvrst snijeg te dodajte smjesi od žumanjaka. Sve dobro sjedinite pjenjačom.
Lim za pečenje, dimenzija 30 x 25 obložite papirom za pečenje te pecite na 180°C oko 20 minuta. Pečeni biskvit ohladite prerežite po pola.
Krema
Izradite slatko vrhnje u šlag. U manju zdjelicu dodajte 4 žlice vode i mljevenu želatinu. Ostavite da nabubri desetak minuta pa je potom otopite na pari. Otopljenu želatinu dodajte postepeno u šlag , neprestano miksajući mikserom.
Kremu podijelite na dva dijela.
Slaganje
Na prvi dio biskvita stavite prvi dio kreme, pa na kremu čokoladnu glazuru koju napravite tako da u zdjelicu dodate čokoladu za kuhanje, margarin ili maslac i 2 žlice ulja te otopite na pari. Malo prohladite te prelijte preko prvog dijela krema, blago poravnajte te stavite u hladnjak da se premaz stisne. Na premaz rasporedite drugi dio kreme pa potom stavite drugi dio biskvita.
Čokoladna glazura
Na pari otopite 100 g čokolade za kuhanje, 75 g margarina ili maslaca i 2 žlice ulja. Kratko prohladite te prelijte preko biskvita.
Gotov kolač ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Fotografija: Kristina Nekić