Iako mnogima omražena zbog svog specifičnog gorkastog okusa, ova vrsta čokolade, ukoliko se umjereno konzumira, ima povoljan utjecaj na zdravlje.
Tamna čokolada izrađena je od kakao maslaca te u svom sastavu sadrži 35% ili više kakaovih dijelova. Kvalitetnije tamne čokolade sadrže 60% i više kakaovih dijelova. Što je taj postotak veći, najčešće to znači, da je takva čokolada zdravija. Standardi označavanja tamne čokolade razlikuju se u različitim zemljama.
U svom sastavu tamna čokolada sadrži antioksidante, kao što su polifenoli te vrlo malo šećera što je čini zdravijom u odnosu na ostale čokolade, ali ima gorči okus pa ju rijetki konzumiraju. Pripisuju joj se brojne dobrobiti za zdravlje kao što su očuvanje zdravlja srca i krvožilnog sustava, pozitivan utjecaj na inzulinsku osjetljivost, povoljan utjecaj na zdravlje kože te na rad mozga.
No, ima i loših strana: sadrži oksalate koji mogu doprinijeti stvaranju kamenca u bubrezima, čest je okidač za glavobolje te sadrži dosta kalorija. Ovi nedostaci povezani su s prekomjernom konzumacijom čokolade pa ih se umjerenom konzumacijom može izbjeći.
Fotografija: Pixabay