Svi ljubitelji tamne čokolade i vina bit će oduševljeni rezultatima ove studije koja govori da njihova konzumacija smanjuje rizik od razvoja demencije.
Studija u kojoj su sudjelovali australski znanstvenici iznjedrila je rezultate koji dokazuju kako konzumacija tamne čokolade i crnog vina može pomoći u smanjenju rizika od razvoja demencije. Vjeruje se kako je razlog tomu skupina prirodnih tvari zvanih flavonoidi koji se prirodno nalaze upravo i u ovim namirnicama.
Istraživači sa Sveučilišta Edith Cowan i Queen’s Sveučilišta u Belfastu promatrali su prehrambene navike više od 120.000 odraslih osoba u dobi od 40 do 70 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu gotovo cijelo jedno desetljeće. Tijekom studije, od njih 120.000 demenciju je razvilo njih 882. Studijom je dokazano kako su oni koji su konzumirali najviše hrane bogate flavonoidima imali manji rizik od demencije.
Posebno je primijećen smanjeni rizik kod ljudi koji su imali visok genetski rizik za razvoj demencije, visok krvni tlak ili simptome depresije. Istraživači su kazali kako nijhova studija nije mogla isključivo dokazati da su baš ta hrana i piće razlog nižoj stopi demencije, no kako njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu mogu biti od velike koristi.
Izvor: 9news.com.au
Fotografija: Canva