Svoju verziju poznate torte s višnjama na naš portal donosi Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 80 g šećera
- 100 g maslaca
- 120 g čokolade za kuhanje
- cimet
- sjemenke vanilije
- 80 g heljdinog brašna
- 1 dupkom puna jušna žlica kukuruznog škroba
Nadjev
- 250 g očišćenih svježih višanja (maraska)
- 100 g blendanih svježih višanja
- šećera po želji
- cimet
- sjemenke vanilije
- 1 dupkom puna jušna žlica kukuruznog škroba
I još
- slatko vrhnje
- naribana čokolada
- višnje za ukras
Priprema
Biskvit
Pjenasto umutiti žumanjke s pola šećera, dodati omekšali maslac, pa otopljenu čokoladu, cimet, vaniliju i na kraju brašno.
Kad se sve dobro poveže, dodati istučene bjelanjke s polovicom šećera i škrobom. Prebaciti u maslacem premazani kalup i peći 45 minuta na 170°C.
Nadjev
Sve sastojke za nadjev ubaciti u lonac ili dublju tavu i stalno miješajući kuhati na laganoj vatri dok se ne stegne. Ohladiti.
Slaganje
Pečeni i ohlađeni biskvit podijeliti na tri dijela i slagati redom: biskvit – pola nadjeva – tučeno slatko vrhnje – biskvit – pola nadjeva – tučeno slatko vrhnje – biskvit – slatko vrhnje. Sve posipati naribanom čokoladom i ukrasiti višnjama.
Napomena
Rađeno u kalupu fi 20 cm. Za normalni povećati količinu.
Ako zelite ne-bezglutensku varijantu, umjesto heljdinog brašna i škroba stavite 120 g oštrog brašna.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić