Stiglo je vrijeme i za prvi recept na našem novom portalu – Ana Raguž s bloga Tirkizna danas s nama dijeli recept za prekrasnu mousse tortu od jagoda i čokolade.
Biskvit
- 3 bjelanjka
- 50 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 20 g kristal šećera
- 15 g gustina
- 30 g kakao praha
Čokoladni mousse
- 2 listića želatine
- 200 g slatkog vrhnja
- 125 g tamne čokolade
- 1 žumanjak
Mousse od jagoda
- 3 listića želatine
- 200 g pirea od jagoda (400 g jagoda)
- 50 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Bjelanjke miksajte dok se ne zapjene, pa malo po malo dodajte šećer u prahu. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke s kristal šećerom, dodajte gustin i kakao. U smjesu od žumanjaka lagano špatulom umiješajte šaum od bjelanjaka.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
Kalup od 20 cm obložite papirom za pečenje i ravnomjerno nanesite smjesu.
Biskvit pecite 12 minuta na 180 C. Ohladite.
Čokoladni mousse
Stavite listiće želatine u posudu s hladnom vodom.
Istucite čvrsti šlag od slatkog vrhnja.
Na pari otopite tamnu čokoladu, odmah energično umiješajte tučeno slatko vrhnje, sve brzo sjedinite da vam se ne ohladi smjesa, dodajte žumanjak, isto ga energično sjedinite u smjesu. I na kraju dodajte ocijeđene listiće želatine. Promiješajte da vam krema postane homogena.
Biskvit stavite na tanjur za posluživanje, oko biskvita stavite obruč i ako imate acetatnu foliju. Ulijte pažljivo mousse od čokolade. Ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata.
U međuvremenu pripremite mousse od jagoda.
Mousse od jagoda
Listiće želatine stavite u posudu s hladnom vodom.
Jagode pomiješajte sa šećerom i stavite u jedan lončić na laganu vatru dok se ne počnu jagode raspadati. Procijedite od tvrđih dijelova i u još topli pire umiješajte ocijeđenu želatinu. Ohladite na sobnoj temperaturi.
Vrhnje istući u čvrsti šlag. Ohlađeni pire od jagoda, malo po malo umiješajte špatulom u pripremljeni šlag.
Mousse od jagoda ravnomjerno i pažljivo nanesite preko stisnutog čokoladnog moussea. Ohladite u hladnjaku preko noći.
Prije posluživanja, pažljivo maknite obruč oko torte i acetatnu foliju te ukrasite tortu po želji otopljenom tamnom čokoladom i jagodama.
Fotografija: Tirkizna