Kožica kikirikija, listići čaja i talog kave mogli bi u budućnosti naći svoje mjesto u mliječnoj čokoladi koja bi time postala zdravija i kvalitetnija.
Mliječna čokolada je najomiljeniji čokoladni okus diljem svijeta zbog svoje slatkoće i kremaste strukture. Premda se nalazi u brojnim receptima za kolače i druge slastice, nije najzdravija varijanta čokolade. U tome prednjači tamna čokolada poznata po svojim antioksidacijskim svojstvima, manje masnoće i šećera, no ona je ujedno tvrđa i gorkijeg okusa. Zbog toga su se istraživači bazirali na traženje načina kako pojačati antioksidacijska svojstva mliječne čokolada te se čini da u tomu uspijevaju kombiniranjem iste s kožicom kikirikija i drugim prehrambenim otpadom poput onog od kave.
Tisuće tona crvene kožice koja okružuje kikiriki unutar kore baci se svake godine, no 15 posto njihove mase čine fenolni spojevi koji su bogati izvor antioksidansa poznatih kako po svom protuupalnom djelovanju, tako i po odgađanju kvarenja prehrambenih namirnica. Tamna čokolada obiluje fenolima i upravo oni joj daju prepoznatljivi gorki okus, ali s obzirom na to da sadrži veći postotak kakaa u odnosu na mliječnu čokoladu, ona je i skuplja, stoga se istraživači nadaju da će kombiniranje mliječne čokolade s kožom kikirikija, iskorištenim listovima čaja i talogom kave, kao i drugim ostacima, utjecati ne samo na povećanje antioksidacijskih svojstava mliječne čokolade što će je učiniti zdravijom, već i na bolju pristupačnost potrošačima s obzirom na njezinu nižu cijenu u odnosu na tamnu čokoladu.
Premda su i ispitivanja okusa dobila prolaznu ocjenu, glavni problem bi mogla predstavljati alergija na kikiriki koja je česta u svjetskoj populaciji. Istraživači su testirali fenolni prah napravljen od kožice kikirikija na prisustvo alergena te unatoč tome što se nije potvrdilo postojanje nijednog alergena, čokolade napravljene na taj način iz sigurnosnih će razloga morati imati istaknute oznake koje upozoravaju na prisustvo kikirikija.
Ovakav način proizvodnje zdravije i cjenovno pristupačnije mliječne čokolade u odnosu na tamnu i dalje će se testirati te je potrebno riješiti i pitanje eventualnih korporativnih patenata. Međutim, istraživači se nadaju da će poboljšana verzija iste brzo pronaći put do polica trgovina.
Izvor: Phys.org
Fotografija: Pexels