Početak radnog tjedna većini ljudi teško pada, ali uz ove kocke, po receptu Natalije Milodanović s bloga Mystic Cake, u kojima se spaja okus vanilija i jagoda dan će dobiti puno slađi smisao.
Sastojci
Za biskvit
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 5 žlica šećera
- 5 žlica oštrog brašna
Za preljev
- 50-100 ml vrućeg mlijeka
Za vanilija kremu
- 500 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- 1 puding od vanilije
- 1 žlica gustina (10 g)
- 100 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer (ili običan)
- 1/2 vrećice želatine (5 g)
- 250 ml slatkog vrhnja
Još
- 300-400 g svježih jagoda
Za dekoraciju
- 150 ml slatkog vrhnja
- jagode
- ribana bijela čokolada (po želji)
Priprema
Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu sa bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa počnite miješati mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Miješajte dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst snijeg.
Zatim dodajte brašno i pjenjačom ili špatulom vrlo lagano promiješajte da se smjesa sjedini, pazeći da snijeg ne splasne.
Lim za pečenje dimenzija 30×20 cm nauljite i pobrašnite pa rasporedite smjesu za biskvit i lijepo poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 15-20 minuta dok ne porumeni.
Biskvit malo prohladite pa ga uz pomoć silikonskog kista pošpricajte vrućim mlijekom. Količinu odredite ovisno o tomu koliko mokar biskvit volite.
Za kremu od vanilije u malo mlijeka pjenjačom razmutite žumanjke, puding i gustin. Ostatak mlijeka, šećer i burbon vanilin šećer uspite u lonac i zagrijavajte do vrenja. Skinite s vatre pa ukuhajte puding ulijevajući u tankom mlazu i sve vreme miješajući pjenjačom. Kuhajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se ne zgusne.
Želatinu pomiješajte sa 2-3 žlice vode, ostavite nekoliko minuta da nabubri, otopite na najmanjoj vatri i odmah ulijte u vruću kremu. Dobro izmiješajte pjenjačom i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi da se sasvim ohladi.
Izmiješajte slatko vrhnje u čvrst šlag. Ohlađenu kremu dobro izmiješajte da postane potpuno glatka pa ručno umiješajte slatko vrhnje i lijepo sjedinite u pjenastu kremu.
Slaganje
Jagode operite i presijecite na polovine. Na biskvit pošprican mlijekom rasporedite oko trećinu kreme i špatulom poravnajte. Na kremu posložite polovine jagoda okrenute prema dolje i blago utisnite u kremu. Na jagode stavite preostali kremu tako da ih potpuno prekrijete i lijepo poravnajte špatulom.
Kolač stavite u hladnjak na barem sat vremena da se krema ohladi i stegne. Potom ga premažite istućenim slatkim vrhnjem i vratite u hladnjak na još nekoliko sati ili preko noći.
Kolač sijecite na kocke, dekorirajte jagodama i ribanom bijelom čokoladom po želji.
Fotografija: Mystic Cakes