I ranije studije ukazivale su na blagotvorni učinak čokolade na kardiovaskularni sustav, no ovo istraživanje pokazalo je znatno smanjenje učestalosti pojave arterijske fibrilacije kod ljudi koji su konzumirali čokoladu.
Istraživači hardvardske T.H. Chan škole za javno zdravlje potvrdili su da umjerena konzumacija čokolade može znatno smanjiti rizik od arterijske fibrilacije, to jest nepravilnih otkucaja srca zbog neusklađenosti gornjih i donjih klijetki srca.
Analiza provedena na preko 55 tisuća ljudi pokazala je da je učestalost arterijske fibrilacije smanjena za 10 posto kod onih osoba koje su pojele jednu do tri kockice čokolade mjesečno u usporedbi s onima koje nisu konzumirale čokoladu. Kod osoba koje su pojele kockicu čokolade tjedno, pojavnost fibrilacije je smanjena za 17 posto, dok je kod onih koje su pojele dvije do šest kockica pojavnost smanjena za 20 posto. Tajna je u flavanolu, antioksidantu koji se nalazi u kakau.
Ova bolest koja pogađa 33 milijuna ljudi u svijetu povezuje se s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara i demencije. Budući da lijeka za arterijsku fibrilaciju nema, prevencija je izuzetno važna.
„Prejedanje čokoladom nije preporučljivo jer mnogi proizvodi od čokolade imaju puno kalorija od šećera i masti i prekomjerna konzumacija može dovesti do debljanja i drugih problema s metabolizmom. Ali umjeren unos čokolade s visokim udjelom kakaa može biti zdrav izbor.“, rekla je znanstvenica Elizabeth Mostofsky.
Fotografija: Pixabay