Iako kalendarski još nije započela, jesen je već neko vrijeme prisutna u svim krajevima Lijepe Naše. Stoga vam danas donosimo pravi jesenski recept – onaj za domaću štrudlu od jabuka kojem je autorica naša suradnica Gracijela Došen s bloga Slatki začin.
Tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 1 žlica ulja
- prstohvat soli
- oko 400 ml vode
Nadjev
- 6 većih jabuka
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica šećera
I još
- žličica maslaca za premaz
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Vode dodavati po potrebi, dok tijesto ne postane rastezljivo. Podijeliti ga u dvije kugle. Nauljenim dlanovima lagano spljoštiti kugle te ih prekriti krpom. Ostaviti da “odmore” pola sata.
Naribati jabuke, dodati cimet i šećer.
Na čistom stolnjaku razvuči tijesto. Namazati ga nadjevom te krajevima stolnjaka uvijati tijesto i praviti rolu. Slagati u nauljen pleh.
Od ove količine je ispala manja štrudla, u manjem plehu su ispale kako ja volim reći 4 “zmijice”. Po potrebi poduplate količinu.
Peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Redovito kontrolirati i korigirati temperaturu ako je potrebno jer sve ovisi o pećnici. Petnestak minuta prije kraja premazati štrudlu maslacem da dobije hrskavu koricu. Nakon što se ispeče navlažiti čistu krpu te prekriti štrudlu da ostane mekana.
Posuti šećerom u prahu.
Napomena
Prilikom pripreme tijesta, dolijevati lagano vodu te lagano mijesiti jer ako se umijesi pretvrdo neće se moći više vratiti tijesto u prvobitan oblik, zato je bolje da bude “mljecavo” pa se lako doda još brašna i dobije se fino rastezljivo i glatko tijesto kakvo treba i biti!
Fotografije: Slatki začin
[print_link]