Pravo je vrijeme za ljetne deserte pa smo vam mi pripremili domaći sladoled od vanilije u jestivim čašicama.
Sastojci
Sladoled
- 2 jaja
- 50 g šećera u prahu
- 1 mahuna vanilije
- oko 400 ml vrhnja za šlag
Priprema
Vrhnje za šlag staviti oko 15 minuta u zamrzivač da se dobro ohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjcima dodajte šećer i miješajte mikserom dok ne dobije pjenastu smjesu velikog volumena. Jednu mahunu vanilije očistite pa sadržaj dodajte u smjesu od jaja i šećera i lagano promiješajte.
Izvadite vrhnje za šlag iz zamrzivača te ga istucite u šlag koji ne smije biti previše čvrst pa ga polako dodajte prethodnoj smjesi.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ih polagano, ručno miješajući dodajte prethodnoj smjesi. Dobivenu smjesu prebacite u željenu posudu pa je stavite u zamrzivač. Nakon otprilike 45 minuta izvadite posudu, ponovno promiješajte mikserom i vratite natrag u zamrzivač. Ovo ponovite još 2-3 puta nakon svakih sat vremena (kako biste razbili led i dobili kremastu strukturu sladoleda).
Sladoled ukupno u zamrzivaču treba biti oko 8 sati. Nakon tog vremena, izvadite ga iz zamrzivača, pustite da se malo opustite pa ga servirajte.
Čašice za sladoled
Za izradu jestivih čašica za sladoled koristili smo recept za keksiće s anisom, jedino nismo dodali anis na same čašice.
Kako bismo dobili željeni oblik, čašice smo presavijali preko malih čaša za ispijanje aperitiva te smo ih, nakon što su očvrsnule, spremili u metalnu kutiju u kojoj ih je potrebno čuvati do serviranja.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]