Nakon što smo vam nedavno donijeli recept za pripremu domaćih korneta, vrijeme je da s vama podijelimo i recept za domaći sladoled kojim ćete puniti te kornete – njega je s nama podijelila Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.
Sastojci
Baza
- 350 ml vrhnja za šlag
- 415 ml kondenziranog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Dodaci
Za sladoled od limuna i lavande
- sok od jednog limuna
- naribana korica jednog limuna (koristite neprskane limune)
- 1 žlica sušenih cvjetića lavande
Za sladoled od borovnica
- 150 g borovnica
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica limunovog soka (cijeđeni limun)
Priprema
Vrhnje za šlag izmiksati dok ne postane čvrsto. Dodati mu kondenzirano mlijeko te jednu žličicu ekstrakta vanilije pa sve dobro promiješati i još malo izmiksati. Smjesu podijeliti na onoliko dijelova koliko vrsta sladoleda želite praviti. Ja sam ovu smjesu podijelila na pola – u jednu polovicu sam dodala limunov sok, naribanu koricu limuna i lavandu. U drugu polovicu sam stavila borovnice koje sam prethodno nekoliko minuta prokuhala u lončiću s malo vanilije i limuna.
Smjese premjestiti u posude za zamrzavanje i zamrznuti na nekoliko sati, najbolje preko noći. Izvaditi iz zamrzivača petnaestak minuta prije posluživanja da sladoled dovoljno omekša tako da možete izvaditi kuglice.
Poslužiti u zdjelicama/čašama ili u kornetima.
Fotografije: Strawberry soup