Njoki s marmeladom i chifeleti posebne su vodnjanske slastice nastale od – ostatak tijesta za njoke ili knedle.
Vodnjanska, ali i istarska gastronomija, svoje korijene nalazi u venecijanskoj kuhinji. Ipak, u njenim se okusima otkriva i austrougarski, ali i slavenski utjecaj.
U prošlosti su se u Vodnjanu njoki, kendle ili okruglice pripremali nedjeljom ili praznicima. Upravo je priprema njoka označavala trenutak susreta žena svih generacija u obitelji – tijekom te pripreme prenosila se kulinarska tradicija s jedne generacije na drugu. Starije žene brinule su se o receptima i ponosno su svoj tajni sastojak prenosile kćerima i unukama.
Uz krumpir, za pripremu se koristilo pšenično brašno po koje se nekad odlazilo u mlin. Međutim, taj je običaj prestao u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.
Ostatke tijesta se nikada nije bacalo već bi ih se iskoristilo za pripremu druge slastice – chifeleta. Tijesto se pržilo i posipalo šećerom, a nakon što su bili spremni davali su ih djeci, kojima je to, u vrijeme kada nije bilo bombona i ostalih slatkiša koje danas imamo u izobilju, bila omiljena slastica. Osim chifeleta, od preostalog tijesta pripremali su se njoki s marmeladom ili šljivama na maslacu, sa šećerom, krušnim mrvicama i cimetom.
Recepte za ove dvije nesvakidašnje vodnjanske slastice vam, zahvaljujući Turističkoj zajednici Grada Vodnjana, donosimo u nastavku.
Njoki s marmeladom
Sastojci
Njoki
- 600 g krumpira
- 2 cijela jaja
- 2 žlice maslinovog ulja
- 300 g brašna
- sol po ukusu
Punjenje
- marmelada po želji
Preljev
- maslac
- krušne mrvice
- 1 žlica šećera
- prstohvat cimeta
Priprema
Njoki
Oguljeni krumpir kuhajte u kipućoj vodi dok ne omekša. Ocijedite krumpir, pustite da se ohladi, dovoljno da se njime može rukovati, ali da bude još uvijek topao.
Krumpir zgnječite te dodajte u njega jaja, ulje, brašno i sol i sve zajedno dobro izmiješajte pa umijesite tijesto. Na pobrašnjenoj dasci tijesto zatim razvaljajte i izrežite na kvadrate. Na svaki stavite pola žličice marmelade, preklopite krajeve i oblikujte okruglice.
Kad ste napravili sve njoke, stavite ih u kipuću vodu. Kada isplivaju kuhajte ih još 5 minuta.
Preljev
U tavi na maslacu popržite krušne mrvice, zatim dodajte šećer i cimet. Kuhane njoke vadite iz vode cjediljkom i prelijte ih smjesom od mrvica i šećera. Poslužite toplo.
Chifeleti
Priprema
Od istog tijesta za njoke odvojite veličinu oraha i oblikujte potkovu. Pržite na vrućem ulju do zlatne boje. Izvadite iz ulja, odložite na kuhinjski papir da upije višak masnoće, zatim na tanjur i pospite šećerom.
U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vodnjana
Fotografije: Turistička zajednica Grada Vodnjana